Харківські архіви можливо вже скоро будуть оцифровані (відео)

07.04.2023 20:49   -

Ось це – архівний відділ харківської міської ради, правонаступник харківського міського архіву, створеного у 1944 році. Загалом сьогодні тут зберігається, лише уявіть цю цифру, 103 тисячі 648 справ. Тож  не дивно, що гостей зі Швеції, представників шведської музейно-архівної спільноти, зацікавила робота саме цієї установи.

Це все національний архівний фонд. Тут зберігаються документи з грифом “постійно” виконавчих органів харківської міської ради. Найстаріша справа датується 1921 роком. Це особовий фонд – листи, фотографії, щоденники, професійні записи – харківського лікаря Івана Попандопала. Ці історичні дописи гості розглядали з особливою зацікавленістю.

Але в першу чергу шведи були просто вражені тим, що харків’яни буквально під бомбами, продовжують працювати, вести звичний спосіб життя. І, навіть, в такі важкі часи, ретельно дбають також і про архівні справи.

ЙОГАННА ФРІС МАРКЕВИЧ ДИРЕКТОР НАЦІОНАЛЬНОГО АРХІВУ ШВЕЦІЇ
Те, що вражає в архівному відділі міської ради, це важливість тих документів, які знаходяться тут на зберіганні у фондах. І звичайно архіви є базисом демократичного суспільства. Ми побачили, як потрібно захищати архіви, а також музеї, бібліотеки.

До речі, всі документи, накопичені протягом цілого століття, паперові.  І це дуже здивувало представників шведської спільноти.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ТЕТЯНА ВАРЖАІНОВА НАЧАЛЬНИК АРХІВНОГО ВІДДІЛУ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Їх дуже цікавило, як ми їх зберігаємо, як ми працюємо, як ми систематизуємо документи, як упорядковуваємо, як ми надаємо довідки соціально правового та тематичного характеру. І велика проблема, яку вони в нас побачили це те, що в нас нічого неоцифровано. В нас зберігаються документи в паперовому вигляді, в одному примірнику і вони ніде не дублюються. Я хочу сказати, что в Швеції  така документація зберігається на дуже державному рівні, в національному архіві. Звісно ж вона теж дуже затребувана.


Директорка національного архіву Швеції зауважила, що в їхній країні подібні документи давно вже існують лише в цифровому варіанті. І вони готові посприяти, щоб налагодити цей процесс і в Харкові.

ГЕЛЕНА РОНЛУНД ДИРЕКТОР НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ВІЙСЬКОВОЇ ІСТОРІЇ ШВЕЦІЇ
І звичайно ж однією з причин чому ми приїхали до Харкова, це побачити на власні очі вашу ситуацію , побачити,які є потреби. Чим можемо допомогти, щоб з собою до Швеції привезти ці нагальні потреби, які є, щоб продовжити співробітництво на різних рівнях, наприклад, з міністерством культури та з іншими національними агенціями та конституціями королівства Швеція.

Представники Швеції також  зауважили, що після екскурсії до харківського архіву, вони відмітили багато нюансів, які хотіли б запровадити і в своїй країні. Тож сподіваються на спільну і взаємокорисну співпрацю з Харківськими спеціалістами.

ОСТАННІ НОВИНИ