Харків відвідала міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Подробиці візиту

11.01.2023 10:30   -

Представники Уряду Німеччини на чолі з Федеральним міністром закордонних справ відвідали Харків з робочим візитом. Приїхали дипломати потягом. На вокзалі гостей, яких супроводжував український міністр Дмитро Кулеба, зустрічали керівники Харкова та області.

Після свого прибуття представники Німеччини відразу поїхали оглянути ряд важливих об’єктів: критичну інфраструктуру, знищені рашистами спальні мікрорайони, зруйновані школи, дитячі садочки. А після навідалися в один з пунктів Незламності, що працює вже декілька місяців на Салтівці на базі 107-ї школи. Сам пункт оснащений всім необхідним, щоб люди мали змогу зігрітися, випити чаю, зарядити гаджети на випадок блекауту. 

СВІТЛАНА ЕСАУЛЕНКО ДИРЕКТОР ШКОЛИ №107
На пункті незламності є генератор, є підключення до генератору. Під час блекауту люди мали змогу заряджати гаджети свої, користуватися Інтернетом. Підключеного старлінку у нас немає, але є Інтернет, який підключений до генератора. Якщо є електроенергія від генератора – є і Інтернет. Є місця де можна присісти, прилягти. Ось під час блекауту за день через нас пройшло людей 500. Заряджали, приходили, пили каву. Дітки приходять просто погратися не тільки під час блекауту , а просто. Посидіти, пограти в ігри, провести якось час. Дітям же треба якось проводити час, навіть коли електроенергія є.  

Тут не тільки люди можуть зігрітися, розповідає мер Харкова міністру з Німеччинии, а й розгорнутий пункт видачі гарячого харчування.   

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Начиная с 1 декабря мы накормили 24 тысячи человек. Во время блекаутов, когда у нас не было электроэнергии, полторы тысячи посетили этот пункт незламности, двое суток у нас не было электроэнергии.

Та окрім огляду умов в яких доводиться харків’янам переживати складні блекнути після атаки російськими військами, міністр закордонних справ Німеччини поспілкувалася з вихованцями 134-ї школи, де в перші дні війни ховався спецназ військ окупанта і яка згодом була вщент спалена. 

ДАНІЇЛ УВАРОВ УЧЕНЬ ШКОЛИ №134
Це було дуже погане відчуття, коли її зруйнували, бо вікна мого дому буквально виходять на школу. Я все це бачив. Я все це чув. Мені було дуже погано, але як ви бачите, все стало більш менш краще.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

134-та школа була особливою. З поглибленням вивчення німецької мови. Хоч будівлі школи і немає, але діти продовжують вчитися. Міністр просить відійти пресу, щоб відверто поговорити зі школярами на німецькій. Говорили про життя у прифронтовому Харкові, онлайн-навчання та на прості людські теми.

АНАСТАСІЯ ТА ОЛЕКСАНДРА УЧЕНИЦІ ШКОЛИ №134
Мені дуже сподобалось і це було незвично. Це дуже гарно – відчути. Розмова з людиною з Німеччини. Я 9 років вчила німецьку мову, і це перший раз, коли я розмовляю людиною з Німеччини. Це дуже гарно. Мені сподобалось.

Сьогоднішній візит представників Уряду Німеччини мер Харкова розцінює як дуже знаковий для україно-німецьких відносин і розповідає  про те, як німецькі міста-побратими Харкова з перших днів війни підставили плече.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Я очень благодарен нашим городам побратимам. В том числе Нюрнбергу, который с первого дня оказывал очень большую помощь городу Харькову. Мы получили скорую медицинскую помощь, две машины для работников МЧС. Мы тоже говорим о том, что нам будет приходит еще часть гуманитарной помощь. Что касается сегодняшнего визита – это прежде всего политический визит, который показывает всем о том, что правительство Германии и народ Германии поддерживают Украину в нашей справедливой войне, о том, что такая поддержка необходима сегодня абсолютно всем. Разрушения, которые увидела госпожа министр, ее поразили. И Северная Салтовка особенно, и Индустриальный район,  в котором мы побывали, привели ее в ужас. И нам сегодня нужна политическая поддержка, нам нужна военная помощь, обо всем этом мы говорили.

Перед своїм від’їздом з мегаполіса німецький міністр пообіцяла подальшу підтримку для України і для Харкова зокрема. Сам Харків німецький дипломат назвала символом абсолютного божевілля російської агресивної війни в Україні.

АННАЛЕНА БЕРБОК ФЕДЕРАЛЬНИЙ МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ НІМЕЧЧИНИ
Ми вирішили, що ми будемо продовжувати воєнну допомогу, ми будемо продовжувати зимову допомогу, ми будемо продовжувати гуманітарну допомогу і ми будемо продовжувати допомогу, щоб не було більше ракет і щоб не могли руйнувати школи. Бо діти вже рік не можуть нормально ходити до школи. У них немає цього звичного повсякденного життя. Хоча ми сьогодні побачили такий спокійний день, таку нормальність, але атака ракетами близька і може бути в будь-який момент. І дитячі бажання саме про мир, щоб вони могли піти до школи, займатися спортом. І це все таке, що для нас в Європі є звичайним.  І я хочу звернути вашу увагу, що війна закінчиться тільки тоді, коли російські війська покинуть Україну, коли не буде атак ракетами, тоді Європа може зажити в мирі. Тому ми будемо з вами стільки, скільки це буде потрібно, щоб діти в Харкові, в Маріуполі, в Києві могли знову жити мирним життям.

ОСТАННІ НОВИНИ: