Харків майбутнього. Оприлюднені перші напрацювання команд Лорда Нормана Фостера та Ігоря Терехова

04.02.2023 10:36   -

Новий післявоєнний Харків. Всі деталі того, яким може стати український мегаполіс чи не вперше в деталях з конкретними базовими пілотними проектами оприлюднила команда Лорда Нормана Фостера, яка працює над новим генеральним планом міста. Згідно напрацювань провідних спеціалістів Харків у майбутньому це зелене, мобільне, наукове та промислове місто. З індустріальними парками, архітектурою, транспортом та новими мікрорайонами. І що найголовніше – місто матиме потужну економіку. 

ЛОРД НОРМАН ФОСТЕР АРХІТЕКТОР, ПРЕЗИДЕНТ ФОНДУ НОРМАНА ФОСТЕРА 
Харків – це таке місто-фортеця. Є три площі, є таке пересікання двох річок. Ми побачили надзвичайний потенціал, який можна використати, аби зберегти природу, берегти річки, береги річок, покращити з їх використанням мобільність та озеленити місто. Це наше спільне бачення того місцевого спадку. Ми би хотіли створити зелені та голубі зелені коридори, поєднати їх з пішохідними зонами та велосипедними доріжками для того, щоб створити таку мережу по всьому місту. Це є такі дуже теми, які надихають. Вони йдуть від архітекторів і від міської ради. Якщо ми поглянемо на промисловість з минулого і на її перспективи у майбутньому, то ми знаємо, що 20% міської зони присвячені важкій промисловості. І історично так склалося, що ці зони розташовані навколо річок, а будівлі пов’язані з промисловістю.

Так одним із головних напрямків нового генплану – зведення нових житлових мікрорайонів для людей, які залишилися через війну зі зруйнованими квартирами. Головний критерій як для житлової так і для соціальної інфраструктури – безпека. Так всі будинки, школи, дитячі садочки повинні бути  з укриттями. Інфраструктура з паркінгами. Наразі  у новому генплані є 5 пілотних проектів, які в перспективі можуть бути реалізованими в місті. І обов’язково буде збережений культурний код Харкова.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Центр міста – це душа Харкова буде відновлена з повагою до свого минулого. Крім цього, цьому району буде надано нове життя завдяки новій, знаковій архітектурній пам’ятці в існуючій будівлі. Символічному громадському творі мистецтва та дизайну ключових громадських місць у місті з урахуванням її історії. Житловий сектор. Радянські багатоповерхові будинки, що становлять 80% житлового фонду міста будуть модернізовані за рахунок покращення та підвищення енергоефективності. Модернізації модульних надбудов для збільшення площі.

За словами мера Харкова, перше півріччя 2023 року відбуватиметься містобудівний моніторинг. З пропозиціями  архітекторів харків’яни зможуть найближчим часом ознайомитися на спеціальному веб-порталі, де буде оприлюднена 3D модель нового Харкова. Всі напрацювання будуть винесені на громадські обговорення.

ПАОЛА ДЕДА ДИРЕКТОР ВІДДІЛУ ЛІСІВ, ЗЕМЛІ ТА ЖИТЛА ЄЕК ООН
Я би хотіла подякувати Лорду Фостеру та меру Терехову за ваші зусилля. Я думаю, що це дуже гарний приклад співпраці у відбудові міста. Ми знаємо, як це складно реалізовувати, особливо у ці часи і ми в Європейській економічній комісії дуже пишаємося, що можемо долучатися. І ми теж знаємо, що пан Терехов теж взяв участь у нашому форумі мерів і був обраний віце-президентом бюро. І це дуже важливе призначення на рівні ЄЕК, оскільки мова йде про сталість міст і це є дуже важлива ініціатива.  Відповідно пан Терехов має таку важливу роль у цьому дуже важливому відомстві ООН. Тому ми сподіваємось, що ця співпраця продовжуватиметься у рамках діяльності форуму. І наступний форум відбудеться у Женеві.

ОСТАННІ НОВИНИ