“Харків’яни тепер радикальніші до росіян, ніж захід України”, – Ігор Терехов

08.02.2023 16:33   -

Війна, яка почалася майже рік тому змінила кожне українське місто і село, однак у Харкові, можливо, ці зміни відчуваються по-особливому. Так про Харків після великого інтерв’ю з мером, Ігорем Тереховим, написав в своїй статті кореспондент ВВС. А ще він підкреслив, що війна змінила і самого мера, і харків’ян.

А ще Терехов уже сьогодні переймається тим, яким буде обличчя майбутнього, післявоєнного Харкова:

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Майбутнє у Харкова є, місто процвітатиме, попри близькість агресивного сусіда.

Не уникнули під час розмови і теми мови та проросійських настроїв. Але позиція харків’ян чітка: Харків – українське місто, зазначив Ігор Терехов і підкреслив, що наразі співвідношення в межах 95 відсотків до 5-ти.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
95 – проукраїнські, 5 – проросійські. Може, вже менше п’яти. Якщо раніше в ментальності харків’ян було – чого гріха таїти – нормальне, добре ставлення до росіян, до Російської Федерації, то зараз ми радикальніші, ніж люди на західній Україні.

Вразили кореспондента ВВС і цифри зруйнованих ворогом у Харкові будинків. З 8200 загальної кількості багатоквартирних будинків на сьогодні понад 4,5 тисячі тією чи іншою мірою зруйновано.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Але з цих 4500 багатоповерхівок – 500 не підлягають відновленню. Не можна сказати, що є якийсь район Харкова, який не постраждав би, постраждали всі.
Сьогодні 150 тисяч людей – вдумайтесь – залишилися без квартир. Але, незважаючи на це, ми не чекаємо на закінчення війни. 185 будинків ми торік реконструювали, відновили. І якщо ви сьогодні приїдете на Північну Салтівку – ви побачите, скільки кранів там стоять, скільки робіт виконується.

Щодо суми завданих збитків: будь-який приліт – це десятки, сотні тисяч збитків. Поки що трохи більше 9 млрд доларів. Але це дуже приблизна сума, зазначив мер. Складно однозначно визначити цифру:

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
От здається, що прилетів снаряд, влучив у землю. Начебто навіть і руйнувань немає. А там же мережі. Будь-який контакт таких снарядів із землею – це деформація труб. Сьогодні ти цього не бачиш, а завтра розумієш, що у тебе немає частини трубопроводу. І це стосується і тепла, і води, і електроенергії. Дуже серйозні ушкодження.

Для багатьох людей з-поза Харкова символом руйнуван міста стала будівля обласної адміністрації. Мільйони людей бачили фотографії того, як вона виглядає після влучання ракети, акцентував кореспондент ВВС, та поцікавився про подальшу долю будівлі.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Зносити будівлю облради не будуть. Я звернувся до того ж лорда Фостера з тим, щоб він розробив нам проект подібний до того, який він створив для Рейхстагу – коли одна стіна залишається, а за нею вже зовсім інша, сучасна адміністративна будівля.

Дуже постраждав інайбільший у Східній Європі ринок “Барабашово”. І ця територія теж буде реконструйована по-новому, пояснив Ігор Терехов.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Там буде науковий парк. Буде дорога, яка з’єднує цю частину міста з центром, вона потрібна. І буде нормальний, цивілізований ринок, уже не такого розміру (як зараз), але люди на ньому працюватимуть у комфортніших умовах.

Тож відбудовувати Харків доведеться капітально і довго. Стратегічно важливі і менш пошкоджені об’єкти відновлюють в місті вже зараз, додав мер. Після Перемоги Харків стане ідеальним містом майбутнього.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Це коли працює економіка, це нові виробництва, це IT-сфера, це приплив мізків і приплив молодих людей. Це обов’язково університетський центр. Це наукові та індустріальні парки. Ми повинні бути самодостатнім містом, яке розвиватиметься, в якому люди жити.
муть і радітимуть життю. Генеральний план розвитку міста Харкова – це не просто архітектура – це дорожня карта розвитку міста на багато десятиліть уперед.

Але навіть після перемоги, Харків межуватиме з таким небезпечним сусідом. І це питання, як зауважив кореспондент ВВС, наразі хвилює всіх, хто планує жити, працювати і навчатись у Харкові. Ігор Терехов відповів, що впевнений – Харків буде у зоні безпеки.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Зрозуміло, що ми матимемо сильну армію, ми витрачатимемо гроші на її утримання. Думаю, ми будемо в НАТО. Або буде інша система колективної безпеки, подібна до НАТОвської.

Звісно ж, каже мер, хотілось би, щоб небо Харкова і прикордонних районів області було під захистом. І це питання обговорюється зі світовою спільнотою.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Харків не зломити, він житиме і процвітатиме, в цьому переконані і мер, і харків’яни. Харків стане безпечним в комфортним містом!

ОСТАННІ НОВИНИ