Харків через війну зазнав збитків на мільярди гривень: Ігор Терехов (відео)

19.11.2022 17:01   -

Відновлення та функціонування енергетичної та комунальної інфраструктури після завершення активної фази повномасштабної війни. Саме ця тема зібрала у Харкові представників комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Вони тут, підкреслили в комітеті, щоб знайти шляхи виходу з тих реалій в яких живе і Харківщина і Україна в умовах війни.

АНДРІЙ ГЕРУС ГОЛОВА КОМІТЕТУ ВР З ПИТАНЬ ЕНЕРГЕТИКИ ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ
Місто Харків – надзвичайно важливе для України місто, яке переживає непрості часи . І дуже непрості часи були у міста в лютому-березні. Но, тем не менше місто і практично вся область повернулися під повний контроль України і місто зараз має досить непрості часи в частині енергетики, енергетичної інфраструктури, роботи енергетичної інфраструктури, тому нам дуже важливо підтримати комунікацію і що ще важливіше цією комунікацією допомагати місту, допомагати і на рівні законодавчих ініціатив, на рівні роботи Уряду приймати ті законодавчі рішення, які допоможуть функціонувати регіону і допоможуть спокійно і стабільно пройти цей складний опалювальний сезон.

А опалювальний сезон для мегаполіса – буде найважчим. Оскільки, за майже 9 місяців війни, підкреслив мер Харкова, ворог завдав колосальних руйнувань критичній інфраструктурі від якої залежить життєдіяльність міста. Тому комунальні служби роблять все можливе, щоб жителі мегаполіса мали доступ до комунальних послуг.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Загалом у нас на теперішній час було пошкоджено 117 інфраструктурних об’єктів. 20 кілометрів трубопроводів. Я маю на увазі тільки магістральні трубопроводи. 44 котельні, одна ТЕЦ, 46 центральних і 7 індивідуальних теплових пунктів. 3 насосні станції. Загалом, якщо взяти обсяг збитків – річ йде на мільярди гривень. Мільярди. Тому дуже серйозні виклики, які зараз перед нами є.

Але справлятись з викликами Харкову доводиться щодня. Мова про ті об’єкти , що повинні працювати тут і зараз. Комунальники всі ці місяці працюють 24/7. Після ворожих атак мегаполіс зміг перезапустити роботу стратегічного підприємства, що було пошкоджене агресором.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ми змогли сконцентрувати фінансові спроможності і виділити з міського бюджету майже 70 мільйонів гривень , також державний бюджет нам виділив. І нашими зусиллями , – разом ми змогли зараз експлуатувати ТЕЦ-3. Я вдячний Кабінету міністрів за те, що вони прийняли відповідне рішення, Міністерству регіонального розвитку і зараз у нас є великі сподівання на спільний проект з міжнародним банком реконструкції та розвитку, що називається «Проект розвитку міської інфраструктури-2» . Він дозволяє нашому комунальному підприємству виділити кошти. Крім цього получить Харківський водоканал теж кошти, що будуть спрямовані на відновлення інфраструктури цих двох життєзабезпечуючих підприємств.

І ще серйозним викликом перед Харковом залишається відновлення та відбудова цивільної інфраструктури. 150 тисяч жителів Харкова через дії країни агресора залишилися без своїх квартир та будинків. І все це потребує реновації, а відповідно фінансування. Для вирішення цього питання потрібно консолідувати зусилля на всіх рівнях. Лише разом можна відродити як місто так і Харківщину.

ТЕТЯНА ЄГОРОВА-ЛУЦЕНКО ГОЛОВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
У нас дійсно є програми області, які приймаються депутатами. І на найближчій сесії у нас будуть внесені зміни до програми регіонального розвитку . Суми у нас невеликі, але на плечі обласного бюджету лягає дуже велика відповідальність. І всі кошти, які необхідні з обласного бюджету вони першочергово йдуть на необхідні для нашого регіону питання. ТрО, інфраструктури, що руйнується ракетними обстрілами. Але ми хочемо зазначити, що тільки обласним бюджетом всі проблеми нашого регіону вирішити буде неможливо. Обласний бюджет немає можливості все повністю закрити і ми будемо звертатися, і голова ХОВА займається цим питанням, щоб було додаткове фінансування для відновлення всіх інфраструктурних наших об’єктів.

На останок хочу сказати, що у нас дуже плідна і потужна команда в регіоні: військова адміністрація, мер пан Терехов і голова обласної ради завжди працюють злагоджено, завжди на місці. І на сьогодні є конче важливо забезпечити життєдіяльність для наших громад. Це є основною задачею.