"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Касові операції в банках з наданням цифрового паспорту в «Дія»

Набули чинності нові правила Національного банку України. Відтепер можна здійснювати касові операції в банках з наданням цифрового паспорту в додатку «Дія». Наразі він має таку ж юридичну силу, як і ID – паспорт. І, як зазначають у НБУ, фінустанови зобов’язані приймати цифровий внутрішній або закордонний паспорт у «Дії» для ідентифікації та верифікації клієнта. Також Національний банк спростив процедуру віддаленої ідентифікації банківських клієнтів з цифровим паспортом. 
 
Національний банк України 
 
Відтепер громадянам під час дистанційного відкриття рахунку в банку не потрібно фізично пред’являти ID-картку або біометричний закордонний паспорт, якщо вони мають цифровий паспорт або закордонний цифровий паспорт у мобільному застосунку "Дія.
 
Тож для того, щоб скористуватися таким методом громадянину потрібно мати біометричні документи – АйДи картку та закордонний паспорт. Завантажити додаток «Дія» на свій смартфон та завантажити в нього свій документ за допомогою системи БанкАйДи НБУ. Новий метод ідентифікації та верифікації клієнта відбуватиметься так:
 
Національний банк України 
 
Банк запропонує потенційному клієнту ідентифікуватися в "Дії" через Систему BankID НБУ; після вдалої ідентифікації у клієнта відобразяться цифрові документи, відповідно до даних, що містяться в державних реєстрах; через захищені канали банк отримає дані клієнта та додатково здійснить його фотофіксацію методом розпізнавання реальності особи; після цього клієнт зможе користуватися послугами банку.
 
У НБУ зазначають, аналогічно клієнт зможе поділитися копією цифрового паспорту або закордонного цифрового паспорту і у відділені банку, що значно зменшить час обслуговування клієнта.