Карантинні борги списувати не будуть

09.09.2020 14:21   -
Автор:
Карантинні борги списувати не будуть. Про це заявили в Верховній Раді. Справа в тому, що уряд ухвалив рішення щодо не нарахування штрафів за несвоєчасну сплату комунальних послуг. Проте українці сприйняли це так, що можна взагалі не платити. І це призвело до наростання значної суми боргів.
 
Людмила Буймістер голова підкомітету Верховної Ради з питань розвитку конкуренції
 
За всі комунальні послуги несплата на сьогодні населення сягає 45 мільярдів гривень, тобто ті нові свіжі борги, скажімо так, з якими ті ж підприємства теплокоменерго або водоканали, або інші не можуть нічого зробити зі споживачем. Ані відключити, ані нараховувати пені, штрафи, штрафні санкції.
 
І ситуація, певні в Верховній Раді, далі буде тільки погіршуватися, бо платіжоспроможність населення продовжує знижуватися. 
 
Людмила Буймістер голова підкомітету Верховної Ради з питань розвитку конкуренції
 
Навіть після закінчення карантину. Ось ці борги, вони приросли і що з ними робити? Їх же треба буде повертати, населенню ж не будуть списуватися ці борги. Тим паче ми бачимо сьогоднішню соціологію, яка говорить про те, що більшість споживачів проти списання заборгованості.  Адже це суперечить елементарному принципу справедливості. Якщо одні сплачували, інші не сплачували. Тобто або всі мають сплачувати, або ніхто не має сплачувати.
 
Тому ця проблема із погашенням боргів має вирішуватися комплексним шляхом, зокрема, і зростанням економіки України, вважають у Верховній Раді.