Какую сумму компенсации получат безработные и хватит ли денег на всех?

23.04.2020 12:48   -
Автор:
Частково безробітні на час карантину отримуватимуть компенсаційні виплати з державного бюджету, обіцяють у Кабміні. Алгоритм розрахунку розміру допомоги наступний: за кожну скорочену робочу годину уряд сплачуватиме дві третини від фіксованої ставки, але за умови, що її загальна сума не має перевищувати розмір мінімальної зарплати. 
 
Кабінет міністів України
 
Ця допомога надаватиметься на період карантину, а також протягом 30 днів після його завершення. За отриманням цієї допомоги малі та середні роботодавці можуть звертатися до центрів зайнятості.
 
Також Кабмін впровадив ще одну компенсацію: підтримка фізичних осіб-підприємців, які мають дітей.
 
Міністерство соціальної політики 
 
Такою допомогою може скористатися близько 300 тисяч сімей. Вона надаватиметься на кожну дитину до 10 річного віку у розмірі прожиткового мінімуму. Для дітей віком до 6-ти років – 1 779 грн; для дітей віком від 6-ти до 10-ти років – 2 218 гривень. Також для громадян, які втратили роботу або не мають можливості працевлаштуватися під час карантину, спрощено доступ і надано можливість отримати державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, яка в свою чергу передбачає і доплати на кожну дитину. Цією підтримкою буде охоплено близько 100 тисяч громадян. Середньомісячній розмір допомоги для малозабезпеченої сім’ї, в якій виховуються неповнолітні діти, становитиме від 2800 до 3020 гривень.
 
Та чи вистачить цих коштів на всіх. Фахівці центру зайнятості кажуть, що допомога по безробіттю на останньому перегляданні держбюджету була збільшена приблизно на п'ятсот мільйонів, при цьому дохідну частину не переглядали. Та все ж в уряді запевняють, компенсація – буде. Все це роблять для того, аби в Україні під час карантину стрімко не зростало безробіття. Та все ж, спеціалісти певні, бізнесу вигідніше звільняти працівників, аніж утримувати їх навіть зі скороченням зарплати та за умови компенсацій від уряду. 
 
Ольга Макогон ексдиректор Державного центру зайнятості України
 
Власники будь-якого бізнесу в Україні зараз поставлені перед дилемою вибору. Перший варіант – рятувати бізнес за рахунок скорочення поточних витрат, включаючи витрати на персонал, з перспективою відновлення потужностей до карантинного обсягу протягом року. Оптимістичний сценарій. Другий – виконувати до останнього соціальні зобов’язання перед своїми працівниками, що все одно призведе до ліквідації бізнесу та звільнення працівників. 
 
А ще спеціалістів служби зайнятості бентежить, що анонсованою урядом компенсацією можуть скористатися не лише ті, хто дійсно втратив роботу через карантин, а й ті, хто працює неофіційно чи знаходився в трудовій міграції. Тож всі громадяни, незважаючи на те, платили вони раніше податки чи ні, зможуть отримати держдопомогу.