Какие услуги врачей бесплатные и что делать, если в больнице за анализы требуют деньги, – розъяснение МОЗ

06.08.2018 14:46   -
Автор:
До гарантованого пакету послуг первинної медичної допомоги входять такі аналізи: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; глюкоза крові; загальний холестерин; швидкий тест на вагітність; швидкий тест на тропоніни (для експрес-діагностики гострого інфаркту міокарда);швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити.
 
Також лікар первинної медичної допомоги за необхідності вимірює артеріальний тиск та робить електрокардіограму. Інші дослідження та аналізи за необхідності виконуються за направленням вашого лікаря в поліклініках або лікарнях.
 
Ці дослідження можна пройти за призначенням вашого лікаря — сімейного, терапевта чи педіатра у медзакладі, де він веде прийом. Також на офіційному сайті МОЗ нагадали, що робити, якщо у поліклініці не надають таких послуг або вимагають за них гроші.
 
1. Дізнайтеся, чи ваш заклад первинної медичної допомоги уже працює з Національною службою здоров’я на офіційному сайті Служби.
2. Якщо медзаклад має договір з НСЗУ, звертайтеся зі скаргою на Урядову гарячу лінію — 15-45. З осені у Нацслужби здоров’я запрацює власний контактний центр, куди можна буде звернутися.
3. Якщо ваш заклад ще не підписав договір із НСЗУ, зверніться зі скаргою до головного лікаря або у місцевий департамент чи відділ охорони здоров’я.
 
Усі послуги сімейного лікаря, терапевта чи педіатра регламентовані Порядком надання первинної медичної допомоги та затверджені Наказом МОЗ України.