Какие риски несет судебная реформа в Украине?

07.11.2019 14:34   -
Автор:
Зміни до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів щодо діяльності органів суддівського врядування набули чинності. Згідно документу склад Верховного суду скорочується вдвічі: з 200 до 100 служетелів Феміди. Крім цього, судді отримають меншу зарплатню. оклади зменшаться з 75 до 55 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Законопроектом незадоволені судді Верховного суду. Найбільше обурення викликала норма, що стосується зменшення штату, адже щодня на розгляд суду надходить близько 360 справ. А всього у провадженні перебуває більше 60 тисяч справ, наголошує голова Валентина Данішевська.
 
Валентина Данішевська голова Верховного суду України
 
Ми так і не отримали відповіді на те, чому ж саме Верховний суд слід зменшити вдвічі. Ми почули лише обіцянку прийняти пізніше закон, який зменшить навантаження на Верховний суд, тобто збільшить кількість фільтрів для того, щоб Верховний суд отримував якомога менше справ.
 
Скорочення кількості суддів викликало невдоволення й на міжнародній арені. Зокрема, посли Канади та Європейського Союзу написали листа із критикою до профільних парламентських комітетів. 
 
Лист Заступника голови посольства ЄС в Україні Анніки Вайдеманн і посла Канади в Україні Романа Ващука
 
Будь-яке зменшення кількості суддів Верховного Суду має ґрунтуватися на ретельному аналізі його поточної структури, навантаження та юрисдикції. Розширення процесуальних фільтрів і оптимізація структури суду дали б можливість поступового зменшення його навантаження і, отже, дозволили б надалі скоротити кількість суддів, водночас дотримуючись міжнародних стандартів незалежності судової влади. 
 
Згідно закону також припиняються повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Склад комісії скорочується, а до її членів застосовуватиметься люстрація. Нових членів ВККСУ обиратимуть за результатами конкурсу.  Конкурсна комісія складатиметься з тьох представників Ради суддів та трьох міжнародних експертів. Вища рада правосуддя має за 90 днів сформувати новий склад кваліфікаційної комісії за результатами конкурсу, а також затвердити склад комісії з питань доброчесності та етики.
 
Мартін Клауке радник Представництва Європейського Союзу в Україні
 
Стосовно реформи Вищої кваліфікаційної комісії суддів потрімно одночасно передбачати механізми для реформування Вищої ради правосуддя. Створення комісії з питань доброчесності та етики – це хороша їдея, але вона повинна супроводжуватися аналізом, щодо усунення ризиків конфлікту інтересів та доцільності знаходження у ній членів, які представляють Вищу раду правосуддя. Якщо ми хочемо ефективної роботи міжнародних експертів у цій комісії – безумовно – потрібно покращити її структуру. 
 
Генеральний секретар Ради Європи також вважає, що деякі положення закону нестимуть значні наслідки для незалежності судової системи. Закон про судову реформу був ініційований президентом Володимиром Зеленським та визнаний невідкладним. Верховна рада України підтримала документ у другому читанні 16 жовтня. За нього проголосували 236 народних депутатів.