Как в столовой питаются школьники из Шевченковского района

29.11.2019 13:28   -
Автор:
– Всем доброе утро! Мы пьём молочко, всем приятного аппетита! 
У першоклашок 89-го ліцею, що у Шевченківському районі, "мілк-брейк" або молочна перерва. Щодня на початку десятої після першого уроку всі 104 малюка отримують свою склянку молока. Про корисні якості цього продукту тут знають всі, без винятку. Знають діти і звідки воно береться.
Ганнуся першоклашка
 
Молоко делается из коровы. Корова ест траву и она его перерабатывает и получается молоко. Потом его везут на завод, делают его там в такие специальные бутылки, а потом его везут в магазины и куда надо. 
 
Поліна першоклашка
 
Я люблю пить молоко, потому что оно полезно. Его надо любить, потому что оно вкусное. 
 
Ліза першоклашка
 
Оно полезно для маленьких детей, чтобы они росли. Оно очень вкусное и его все любят, ну почти все. А дети его так любят, что некоторые от него оторваться не могут! 
 
Наталія Воробйова головний спеціаліст Департаменту освіти
 
Першокласники Харкова з 2009 року отримують молоко безоплатно за кошти міського бюджету, ця традиція у нас прижилася. Діти із задоволенням п'ють молоко. Насьогодні забезпечується безоплатним молоком понад 13 000 першокласників в усіх закладах середньої і загальної освіти комунальної форми власності. Діти отримують молоко збагачене вітамінами, корисне, в сучасній упаковці, в безпечній упаковці і із задоволенням і залюбки його завжди п'ють. 
У той час в їдальні не може відірватися від плити команда кухарів. Вони готують аби нагодувати всю початкову школу. А це 320 малюків. Сьогодні в меню окрім смачного пюре та салату – курячі котлетки. Їдять так, що і за вуха не відтягнеш, жартують кухарі про ті самі смачні котлети.
Світлана Єрмакович кухар
 
– Ну вот выкладываем.
– Какой точный глазомер у вас. 
– Да. 
– Это за сколько лет работы такой появился? 
– Четыре, уже пятый. Выкладываем, чтобы всё было ровненько. Делаем формочку котлетки. Формуем и в сковородочку. Детям нашим очень нравятся куриные котлеты, они говорят, такие котлеты только в школе вкусные, больше – нигде! 
Окремий підхід до дітей, яким потрібне дієтичне харчування, для них тут окреме меню. У закладі освіти таких – 15. 
Людмила Геращенко завідувачка шкільної їдальні
 
Для таких деток мы готовим отдельно супы овощние и любые другие супы, каши, гарниры. Отварная курица, тефтели отварные, паровые котлетки. Рыба отворная, если это рыбный день. Дети любят ходить в столовую, потому что мы готовим с душой, готовим по-домашнему! 
І вже менш ніж за 5-7 хвилин тарілки у чотриклашок майже порожні. 
Матвій четвертокласник
 
Мне вот тут нравится салат, картошка, каши тут дают, котлеты, короче, тут мне всё абсолютно нравится. Вкусно готовят? Да, очень вкусно! 
 
Кіра чотирикласниця
 
У меня есть сестра и мы с ней каждый день ходим на завтрак и на обед и нам всё очень нравится. Что нравится обычно кушать? Нам нравится кушать, когда нам дают гречку с котлетами и с разными салатами, например, салат с капустой и морковью или буряк. 
 
Аріна чотирикласниця
 
В столовой нас очень вкусно кормят. Мои любимые блюда – это вареники и оладушки со сгушеным молоком. Здесь очень вкусные чай и компот. А первые блюда? Суп вкусный и рассольник. 
 
Ганна Приймак мати чотирикласника
 
Я абсолютно довольна и спокойна за своего ребёнка, потому что он идёт в столовую с удовольствием. Еда всегда свежая, вкусная. Есть выбор своих любимых блюд уже сформировался. Очень хорошая выпечка. Поэтому всё хорошо! 
До того ж у ліцеї було проведено ремонт їдальні. Вона тепер тут сучасна та нагадує міні-кафе. 
Світлана Кіриченко директор ліцею №89
 
Крім цього ліцею було додатково надано дві електроплити, тістозмішувальна машина, холодильник та електром'ясорубка. І все це безумовно вплинуло на якість приготування страв, в чому ви можете переконатися самі. Від себе особисто, як директора, від себе як мами, від всіх батьків та вчителів хочу подякувати Харківському міському голові за його піклування та небайдуже ставлення до наших дітей.