Как в Харьковском зоопарке Всемирный день сна отмечали

13.03.2020 12:20   -
Автор:
((Как в Харьковском зоопарке Всемирный день сна отмечали))
 
Комусь на це потрібно кілька годин, дехто у цьому стані перебуває упродовж всього дня. Сьогодні весь світ відзначає День сну.  І пройти повз святкування цього дня, по суті, не можуть ні люди, ні тварини, впевнені у Харківському зоопарку. Адже сон – особлива форма існування організму. Серед підопічних зоосаду є як соньки, так і бодрячки.
 
Жанна Сивуха прес-секретар Харківського зоопарку
 
Зовсім мало часу, аби відпочити і відновити сили, потрібно велетам-слонам. Солодкі сни ці тварини споглядають протягом двох-чотирьох годин на добу. Коні в середньому сплять по 3-4 години. При чому роблять це здебільшого стоячи. Коні вміють блокувати колінні суглоби, немов затискаючи зв'язки і кістки в одному положенні. Через порівняно тонкі ноги і велике тіло підйом вимагає від коня певних зусиль і декількох секунд часу. Навіть молоді коні встають досить незграбно, а в природі таке зволікання може коштувати життя. Загалом, травоїдні сплять менше, ніж хижаки. Це пов'язано з тим, що їм потрібно більше їсти для підтримання життєдіяльності і постійно стежити за обстановкою, щоб не потрапити до пазурів хижих звірів. 
 
Хижаки ж наїдаються м'ясом незрівнянно швидше, додає Жанна Сивуха, і майже відразу засинають, щоб накопичити сили для нового полювання. Підтвердження тому – красені тигри та леви. Ці граційні кицьки можуть спати до 20 годин на добу, кажуть їхні кіпери. Їх-то цілковито можна вважати вродженими ледарями: ворогів у них в природі немає, а великої здобичі вистачає надовго.
 
Жанна Сивуха прес-секретар Харківського зоопарку
 
На кілька годин менше за короля звірів – 16 годин – спить бегемот. Наша красуня Степанида може спати і на суші, і у воді, прямо уві сні піднімаючись над нею для ковтка повітря. А ось хто за тривалістю сну найближчий до людини, так це птахи: 6-8 годин відпочинку, і зі світанком пернаті готові до підкорення нових висот. Чого і бажають усім людям: висипатися якомога краще і з відмінним настроєм зустрічати кожен новий день!