Как сохранить психическое здоровье на карантине?

04.05.2020 12:17   -
Автор:
Карантин для переважної більшості українців, як і мешканців всіх інших країн, випробування нове, і це не три-чотири дні боротьби з застудою, говорить заступник Харківського  міського голови з питань охорони здоров’я та соцзахисту населення Світлана Горбунова-Рубан. Майже на два місяці як ми вимушені були змінити звичний устрій життя, соціальну поведінку, спілкування з близькими.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення
 
Дуже непростий час, ми такого ще не проходили. Для нас це дуже великий виклик, тим паче зараз за вікном сонечко, і весна кличе всіх на вулицю. І огород треба саджати, і сад обробляти, і треба щось робити. Але все одно треба брати себе до тями, бути організованими, дисциплінованими, робити все, щоб цей карантин треба було закрити.
 
Дотримуватись вимушених обмежень і не піддаватись загальному впливу хвилювання складно для багатьох людей, пояснюють лікарі. Звідси і панічні атаки, і стресові розлади, і депресії. Спеціалісти Всесвітньої організації здоров’я  зазначають, що «вірус паніки» страшніше коронавірусу. І крім фізичного здоров’я слід попіклуватися і про психічне. Фахівці дають декілька простих порад вирішення найрозповсюдженіших фобій під час карантину.
 
Всесвітня організація охорони здоров`я
 
Наприклад, якщо у вас виник страх спілкування з оточуючими – кооперуйтеся в невеликі групи та спілкуйтеся онлайн. Це можуть бути і книжкові клуби, і кіноперегляди, чемпіонати з ігор. Депресія через недостатню активність – займіться спортивними вправами в домашніх умовах, присвятіть час улюбленому хобі, саморозвитку. Постійно шукаєте в інтернеті симптоми COVID-19 і приміряєте на себе – припиніть негайно це робити! Натомість дотримуйтесь правил особистої гігієни, самоізолюйтесь. З підозрами на захворювання звертайтесь до лікаря і не займайтесь самолікуванням. Скупаєте у великій кількості продукти і засоби гігієни – схаменіться! Товарного дефіциту не буде, сприймайте почуту інформацію критично.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення
 
Одиноким людям дуже важко, тому що в добрий час до них все ж таки приходять і вони на вулицю виходять, і на скамієчках можуть побалакати, і погуляти біля свого дому. Сьогодні у них такої можливості немає. І є така думка, що нам прийдеться працювати з синдромом пережитого карантину.
 
За даними наукових досліджень, проведених під час попередніх епідемій, близька сорока відсотків людей, які знаходились на карантині, мали психічні порушення різного ступеня прояву, і абсолютно всі люди мали психологічні прояви – тривогу, роздратованість і депресію, як нормальну реакцію на ізоляцію. 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення
 
Дуже страждають від цього карантину люди, які не працюють і не мають коштів для існування нормального. У нас є сім’ї, звертаються за гарячою лінією, де і батько і мати на карантині, і двоє діточок. А  я весь час кажу, відгукуйтесь, якщо вам дуже важко, чим зможемо, будемо вам допомагати.
 
Думка психологів одностайна – чим більш активними будуть ваші дні, тим менше часу буде для суму і тривожних думок. Наповніть ваше життя на карантині сенсом.