Как сделать пикник полезным и безопасным – советы медиков

06.05.2019 13:50   -
Автор:
До пікніків на природі готуватися треба заздалегідь, радять фахівці. В Мінохорони здоров'я навіть розробили цілий порядок правил корисного і безпечного відпочинку. По-перше, зазначають, необхідно врахувати температуру повітря та інтенсивність сонця. Щоб уникнути перегрівання та теплового удару, подбати про головний убір і відповідний одяг, переважно із натуральних тканин. Також запастись водою, щоправда від солодких газованих напоїв краще відмовитись, і безпечним посудом. А от оптимальне меню, аби не уникнути харчових отруєнь, кажуть, слід скласти з урахуванням того, що  в спеку продукти псуються надзвичайно швидко. 
 
Не купуйте їжу – особливо м'ясо і молочні продукти – на стихійних ринках. Відділяйте сире від готового, у кошику для пікніка не кладіть сирі продукти вище готових страв. Особливо в умовах пікніка дбайте про чистоту рук  Мийте також фрукти, овочі та поверхні, на яких нарізатимете та подаватимете їжу, захищайте її від комах. М'ясні та інші висококалорійні страви збалансуйте овочами. Не беріть на пікнік торти, тістечка з кремом й інші солодощі – вони дуже швидко псуються і тому часто стають причиною отруєння. 
 
Також фахівці наполягають на відпочинок обов"язково відправлятися з укомплектованою відповідними медрепаратами аптечкою аби бути готовим до будь-якої ситуації, а ще навчитися надавати першу допомогу. Ну а для того, щоб уникнути небезпеки, радять при виборі місця для пікніку впевнитися, що убезпечили себе від кліщів, гадюк і шкідливих наслідків відпочинку попередньої компанії:
 
Не розпалюйте багаття на вугіллі, що залишилось від попереднього вогню. Досить багато людей після пікніка спалюють пластиковий посуд, а це – смертельно небезпечна хімічна отрута. Перевіряйте місце для пікніка, щоб вберегтись від укусів змій. Пошарудіть палицею довкола вибраного місця. Це відлякає гадюк, вони відповзуть. А от захиститись від кліщів допоможуть спеціальні засоби та одяг, який щільно прилягає до тіла. Зауважте, що кліщі нападають виключно з трави, тож постійно уважно оглядайте себе. І це добре робити весь час від квітня до середини червня і з вересня до середини листопаду навіть після прогулянок в парку чи лісі. 
 
Ну а для покращення свого фізичного стану медики радять під час відпочинку на природі проводити активні ігри і для дітей, і для дорослих. Бо запевняють, фізична активність – це не тільки хороший настрій , а й захист від хвороб.