Как лечить боль не только медикаментами. Украинские врачи осваивают новые методики

06.04.2018 15:16   -
Автор:
До Першої столиці з'їхались провідні фахівці зі всієї України з тим, щоб обговорити, як впровадити у вітчизняній медицині сучасні методи лікування болю. І майданчиком для такої дискусії Харків був обраний не випадково. 
 
Володимир Фесенко професор кафедри анестезіології Львівського національного медичного університету
 
По ендокринології Харків ого-го. А головне по регіональній анестезії, особливо по знеболюванню блокади нервів Харків був столицею імперії і всі їздили навчатися сюди і досі він цю славу тримає. І мені сьогодні дуже приємно побачити різних спеціалістів, які дуже вболівають за проблему болю.
 
Новітні підходи лікування болю вже давно використовують у всьому світі, втім для українських спеціалістів – це ще щось нове.  Адже знеболення – це сьогодні не лише медикаментами, а й багато альтернативних методик. 
 
Дмитро Дмитрієв доцент кафедри анестезіології Вінницького національного медичного університету
 
Ещё и лечение социальное, разговоры с пациентом, психологическое лечение, гипноз, мануальная терапия и т.д.. Потому что боль лечить одними таблетками можно, но не всегда эфективно. Во всём мире это направление присутствует лет 20, в Украине оно только начинает развиваться. 
 
У Харкові такий напрямок відомий. Більш того вже працює "Центр лікування болю", з відділенями маніпуляції, реабілітації, оснащеними надсучасною медтехнікою. Таким можуть похвалитися далеко не всі міста України, як доречі і устаткуванням самої лікарні, що стало можливим завдяки підтримці обласних владників.  
 
Богдан Федак головний лікар обласної клінічної лікарні 
 
Обладнання, цікаві вирішення в плані ремонту приміщень, які стали нам доступні дякуючи зусиллям голови облдержадміністрації Юлії Олександрівни Світличної. А що стосується тематики конференції, обговорення сьогоднішньої теми болю вважаю є абсолютно доцільним і сьогоденним.
 
Як зазначають фахівці, біль – це сьогодні соціальне явище, і через те, що у кожної людини різний поріг больової чутливості, необхідний комплексний підхід до лікування. 
 
Олена Антонюк психотерапевт Центру лікування болю
 
Т.е. работают специалисты разных направлений и соответственно оказывают лечение боли как в плане физического недуга, выполнение каких-то манипуляций, так и психологическая помощь во время болевого синдрома, которая позволяет поднять этот страх боли из-под сознания человека. 
 
Досвід є, кажуть фахівці, але прагнуть до удосконалення, тож і домовились про подальшу співпрацю у цьому напрямку.