Как далеко должен находиться врач и за сколько должна доехать “скорая”

23.10.2019 14:17   -
Автор:
У відповідь на ініціативу Кабміну сформувати план розвитку спроможних мереж надання соціальних послуг, Мінохорони здоров'я склало такий же план тільки розбудови мереж медзакладів, що будуть здатні надати комплексну і безперервну допомогу людям, які мешкають на відповідній території. Адже спроможна мережа, зазначають, це і є перш за все доступність до медпослуг. І мова тут йде не тільки про те, щоб скоріше дістатися медустанови, а й про гарантію отримання там якісної послуги в повному обсязі. 
 
Відстань між пацієнтом і сімейним лікарем – не більше 7 км. Доступність лікарні інтенсивного лікування – не більше 60 хв. Час доїзду бригади екстреної медичної допомоги: у місті – 10 хв, поза межами міста – 20 хв. Ці та багато інших критеріїв МОЗ України визначило, щоби розбудова спроможної мережі закладів охорони здоров’я у рамках створення госпітальних округів забезпечила: 
 
– гарантований своєчасний доступ населенню до послуг медичної допомоги належної якості;
 
– ефективне використання бюджетних коштів, що спрямовуються на забезпечення медичної допомоги. 
 
План розбудови спроможних мереж закладів охорони здоров’я, так само, як і мереж надання соцпослуг по всій Україні, буде розроблений у співпраці міністерств, обласних держадміністрацій та органів місцевого самоврядування з урахуванням бачення наявних об’єднаних територіальних громад і тих, які ще тільки  планують створити.
 
Консолідована робота центральних органів державної влади та місцевого самоврядування дозволить наблизити послуги, гарантовані державою, саме там і саме тоді, коли в них виникає реальна потреба. 
 
Головне ще, як зазначають у профільному міністерстві, мати чітке уявлення про наявні ресурси та потреби. З тим, щоби спроможна мережа медзакладів була сформована оптимально, а самі медустанови працювали максимально ефективно.