Кабмин ввел новые ограничения на период карантина

02.04.2020 16:14   -
Автор:
Кабінет Міністрів посилив карантинні заходи на території України. До 24 квітня забороняється перебувати у громадських місцях без маски чи респіратора. Головний державний санітарний лікар України наголошує: це допоможе зменшити ризик розповсюдження інфекції.
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар України
 
Тому що ми вас всіх розглядаємо, як потенційно інфікованих. Коли є маска на обличчі, виділення збудника, виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується і не досягає 1,5 метри, а може виділятись не більше, ніж на 15 сантиметрів. Тому, коли не будуть дотримуватись інші вимоги, наприклад, соціальної ізоляції, маска на обличчі людини, яка ще можливо без симптомів, але вже може бути інфікованою і вділяти збудник вірусу, значно знижує ризик інфікувати інших людей. 
 
При цьому у міністерстві охорони здоров'я наполягають, що респіратори з клапанами несуть ще більшу загрозу для людей.
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар України
 
Хотів би також звернути увагу тих, хто носить респіратори з клапанами видиху. Вони захищають тільки вас, але вони не виконують функцію захисної маски. Оскільки клапан видиху дозволяє досить швидко і якісно однонаправленим потоком виділятися великій кількості повітряного потоку, який може містити збудника інфекційної хвороби.
 
Певні обмеження торкнуться й літніх людей, які знаходяться у групі ризику, зауважив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України
 
З метою унеможливлення поширення коронавірусної хвороби пропонується запровадити ефективну комбінацію профілактичних немедикаментозних заходів, серед яких: домашня ізоляція, соціальне дистанціювання осіб віком старших 60 років.
 
Також згідно рішення Уряду на всій території України діятиме низка інших заборон. 
 
ЗАБОРОНЕНО:  
 
– переміщення групою осіб більш ніж дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводу дітей;
 
– перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 16 років, без супроводу повнолітніх;
 
– відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності;
 
– відвідування спортивних та дитячих майданчиків;
 
– проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування тощо. 
 
У Міністерстві зазначають, що вводячи ці заходи Уряд опирався на досвід інших країн. Ці обмеження є превентивними, аби не допустити спалаху інфекції.
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар України
 
Ми не повинні чекати великих спалахів і потім вживати, оскільки коли відбувається великий спалах, то відбувається велика кількість контактів. І друга хвиля спалаху відбувається вже через 14 днів. Тому Український Уряд прийняв рішення і карантин було розпочато ще до того, як у нас було зафіксовано масові спалахи коронавірусної хвороби. 
 
Деякі обмежувальні заходи вже введені в дію місцевою владою, зазначають урядовці. Інші нововведення опрацьовуються комітетами та будуть введені найближчим часом.