Кабмин Украины создал Долговое агентство

12.02.2020 12:05   -
Автор:
Кабінет Міністрів України створив Боргове агентство. Про це на своєму офіційному Telegram каналі повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук. За словами владника, це зроблено для того, щоб країна не мала проблем із погашенням раніше взятих запозичень.
 
Олексій Гончарук прем'єр-міністр України 
 
Лише за 2019-й рік успішна реалізація Мінфіном середньострокової стратегії управління держборгом дозволила зекономити близько 19 млрд грн видатків із обслуговування державного боргу. Ще кращих результатів очікуємо завдяки запуску Боргового агентства, яке буде максимально оперативно та ефективно застосовувати інструменти для управління державним боргом. 
 
Прем'єр Олексій Гончарук також зазначив, що створення боргового агентства – необхідна умова виконання Плану дій уряду із зниження витрат платників податків на обслуговування боргів.
 
Олексій Гончарук прем'єр-міністр України 
 
Така модель успішно працює, наприклад, в Австрії, Бельгії, Нідерландах, Німеччині, Швеції. 
 
Державний та гарантований державою борг України за 2019 рік зріс в доларовому еквіваленті на більш ніж 6 мільярдів доларів, або на 7,7%, до 84,36 мільярдів доларів. При цьому в гривневому еквіваленті скоротився на 170 мільярдів гривень, або на 7,8%, – до майже 2 трильйонів гривень. Як відомо, бюджет-2020 передбачає, що ВВП України в 2020 році зросте на 3,7%, а річна інфляція складе 5,5%.