Кабмин принял решения по социальным выплатам переселенцам

29.06.2016 16:11   -
Автор:
Юридичний колапс, через який тисячі переселенців з зони АТО не могли отримати соціальні виплати від держави, подолано. В Кабміні нарешті затвердили чіткий регламент оформлення довідок переселенця, і Міграціну службу з цього процесу, розповіли в Харківській облдержадміністрації, нарешті, вивели. 
 
Юрій Шпарага директор Департаменту соціального захисту Харківської облдержадміністрації
 
Я вам назву цифру, що в Харківській області таких людей від вісімнадцяти до двадцяти тисяч. Це люди, які не скористались послугою, не скористались своїм законним правом як внутрішньо-переміщені особи, на отримання відшкодувань за житлово-комунальні послуги. Шкода, що так сталось. Тому постанова, яка сьогодні вийшла чітко регламентує порядок видачі цих довідок, порядок реєстрації і самої виплати внутрішньо-переміщеним особам. 
 
Ключові моменти постанови Кабінету Міністрів – в довідці переселенця не має бути позначки Міграційної служби, а діє вона безстроково. Головна вимога до внутрішньо переміщених осіб для нарахування соціальних виплат – фактичне проживання за місцем нової прописки. 
 
Юрій Шпарага директор Департаменту соціального захисту Харківської облдержадміністрації
 
Розпочинають роботу комісії при районних державних адміністраціях, в районах Харківської області, і точно так в місті Харкові. Наведемо такий приклад. Якщо ви приїхали в Харків і як внутрішньо-переміщена особа звернулись до органів соціального захисту і отримали там довідку, вас обов'язково відправлять на комісію, яка створена при адміністрації. Ви обов'язково маєте бути присутні на комісії. Там розглянуть вашу справу і комісія вирішить з якого числа розпочинати вам виплати. 
 
Певні проблеми, за словами Юрія Шпараги, можуть виникнути із тими переселенцями, місцем проживання яких на папері досі залишаються державні установи. Адже в минулі роки, коли переселенці на Харківщину їхали масово, реєстрація за адресами органів соціального захисту була розповсюдженою практикою. Тож тепер ті, хто юридичне місце проживання досі не змінив, мають термін до двадцятого липня, аби звернутись із цим питанням до органів соціального захисту населення, щоб виплати їм було поновлено.