Кабмин обновил список стратегических объектов

21.11.2019 13:19   -
Автор:
Список стратегічних підприємств оновили. Кабінет міністрів додав до вже існуючого переліку із трьохста двадцятьох трьох об'єктів ще чотири, що на думку уряду, мають велике значення для економіки та безпеки країни. 
 
• АТ Укрзалізниця – так як це підприємство входить до реєстру великих платників податків і є природним монополістом;
• ДП Науково-дослідний і конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості імені Я. Осади – відповідає критеріям стратегічних підприємств, частка продукції яких на загальнодержавному ринку товарів має важливе соціально економічне значення;
• ПАТ Національна громадська телерадіокомпанія України (НГТУ) – відповідає критерію стратегічного підприємства, так як кількість працюючих співробітників перевищує 5000 чоловік, а також є великим платником податків;
• ДСП Центральне підприємство по поводженню з радіоактивними відходами – відповідає трьом критеріям стратегічних підприємств: 1) відноситься до категорії цивільної оборони, 2) є підприємством, контроль за діяльністю яких з боку держави гарантує захист громадян від наслідків впливу неконтрольованого виготовлення, використання або реалізації небезпечної продукції, 3) є виконавцем загальнодержавних цільових науково-технічних програм і державних замовлень. 
 
Також уряд виключив 39 підприємств з цього переліку. Слід зауважити, що законодавством не передбачена заборона на приватизацію стратегічних підприємств. Хоча Президент наголошував на зворотному. Він доручав Кабінету міністрів передбачити заборону приватизації підприємств, що стратегічно важливі для держави, до 1го грудня. Але поки що уряд не розробив відповідний перелік таких об"єктів.