Кабинет Министров Украины запустил Государственную программу доступных кредитов под 5-7-9 %

04.02.2020 15:10   -
Автор:
Запроваджена програма державного кредитування призначена для створення та розширення малого бізнесу в України.  Підприємцям пропонують доступні кредити під 5-7-9 відсотка, на суму до 1.5 мільйона гривень строком до п’яти років. На поточний рік Кабінет міністрів України виділив понад два мільярди бюджетних гривень, за словами головного урядовця країни Олексія Гончарука, це дозволить видати близько 50 тисяч доступних кредитів за рік та створити до 90 тисяч нових робочих місць
 
Олексій Гончарук прем'єр міністр України
 
Ця програма розрахована не для того, щоб взяти грошей, десь собі просто купити і кудись втіки, звісно ні. Ця програма розрахована на людей, які хочуть взяти на себе відповідальність за себе, створити власну справу, можливо створити робочі місця, можливо коло себе почати творити майбутнє і змінювати країну.
 
Підприємцю потрібно буде подати відповідну заявку на позику до банків, які беруть участь у цій програмі. Зараз таких три. Там розглянуть ідею і план комерсанта, і вирішать, чи підподає такий бізнес під пільгове кредитування. Банки видаватимуть кредити з грошей, що раніше залучили на депозити. Держава частково компенсує відсотки по кредиту. Більше працівників – менше відсотків позики. 
 
Оксана Маркарова міністр фінансів України
 
У разі відмови. Це не відмова, це просто ваше потрапляння на додаткову послугу, яку безкоштовно держава вам допоможе. Яким чином, у чому проблема, як допомогти, як підготувати документи, для того, щоб ваші шанси повернути на наступне коло, і отримати слово «ТАК».
 
Однак державна ініціатива, крім переваг, має і велики ризики, стверджують фінсові експерти. Одна з них корупційна складова зі сторони робітників державних банків. Інтерес до якої може з’явитися і у недобросовісних позичальників. Фіктивні банкруства, і як наслідок не повернення коштів, що де-юре належать громадянам, які відкрили депозит у банку. Факт незацікавленості недержавних банків у цій програмі, свідчить про загрозу виникнення певних складнощів в реалізації ініціативи. Не менш важливим фактором є і можливий тиск зі сторони правоохоронних органів, що будуть мати право перевірки позичальників, а одже і контролю над ними.