Кабинет Министров Украины отменил ограничения тарифов на горячую воду и отопление

18.11.2019 14:35   -
Автор:
Кабінетом Міністрів України було скасовано обмеження тарифів на опалення і гарячу воду, що були ухвалені попереднім Урядом. Це була постанова про встановлення граничних тарифів на послуги для населення міст обласного значення. Разом з тим у кінці серпня прем’єр-міністр України Олексій Гончарук зазначав про неможливість втручання урядовців в справи ринкових цін.
 
Олексій Гончарук  Прем'єр-міністр України
 
Уряд взагалі не повинен втручатися адміністративними рішеннями в ціноутворення, навіть на енергоносії, тобто – це не правильно. Коли політик починає втручатися в ціну, це призводить до двох речей – до неефективності, корупції та популізму.
 
Нове рішення усуває загрозу відключення міст від газу через необґрунтовані ставки тарифів і забезпечить безперебійне проходження опалювального сезону.
 
Антимонопольний комітет Укрїани 
 
У разі функціонування обмеження тарифів низка міст опиниться перед загрозою відключення опалення та гарячого водопостачання через неможливість покриття собівартості послуг та неможливість компенсувати економічно-обґрунтовану вартість їх надання
 
Мова йде про відміну граничних тарифів на послуги з постачання теплової енергії для населення у 1400 гривень за одиницю отриманого тепла за годину, та послуги з гарячого водопостачання – 83,66 гривень за один кубометр з умови підключення рушникосушильників. 
 
Антимонопольний комітет Укрїани 
 
Слід зазначити, що середньозважений тариф по Україні на теплову енергію станом на 1 травня 2019 року складав 1807 грн за 1 Гкал. Запровадження меншого тарифу у відповідності до постанови рішення старого уряду, призведе до додаткових витрат місцевих бюджетів за час опалювального сезону 2019/2020 року – 7 млрд грн.
 
Прем’єр міністр підсумував, вимоги частини першої статті 15 Закону України "Про ціни і ціноутворення", відповідно до якої Кабінет міністрів України при встановленні державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов'язаний відшкодувати різницю за рахунок коштів Державного бюджету. А з нього і так є куди спрямовувати гроші. Наприклад, пільгові категорії. Субсидії мають право отримувати ті громадяни, чиї статки недостатні для розрахунку за комунальні послуги. У цілому на програму субсидій у Держбюджеті на 2020 рік закладено 47,6 мільярдів гривень.