Кабинет Министров разъяснил почему украинцам стоит носить маски на улицах

14.04.2020 12:49   -
Автор:
Згідно рішення Уряду українці повинні знаходитися у громадських місцях у масках чи респіраторах. Але міністерство охорони здоров'я наполегливо радить не виходити з дому без засобів індивідуального захисту на обличчі. Що ж мається на увазі під поняттям "громадське місце"?
 
Громадське місце – це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони.
 
Деякі види громадських місць перелічені у статті 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зокрема це вулиці, закриті спортивні споруди, сквери, парки, всі види громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення). Але Уряд суттєво розширив цей перелік.
 
Також це:
 
– ліфти і таксофони; 
 
– приміщення та території закладів охорони здоров’я;
 
– приміщення та території навчальних закладів; 
 
– дитячі майданчики; приміщення та території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; 
 
– приміщення закладів ресторанного господарства; 
 
– приміщення об’єктів культурного призначення; 
 
– приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; 
 
– стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів тощо.
 
Урядовці наголошують, що перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Зачасту, це стосується території навколо місць зазначених як громадські. У радіусі 50 метрів від них теж необхідно дотримуваться карантинних правил. Тому українцям рекомендують перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можна опинитися на території, яка підпадає під визначення «громадське місце».