К началу отопительного сезона в Харькове уже готовятся

21.05.2012 16:59   -
Автор:

Цього року на газифікацію Харківщини "Нафтогаз України" збирається виділити понад сто п`ятдесят мільйонів гривень. І першу півсотню мільйонів компанія вже надала. Ці кошти підуть на зведення газопроводів та газифікацію будинків. Не менш важливе питання – оптимізація систем теплопостачання. Планується перевести чимало відомчих котелень в комунальні, а також на індивідуальне опалення. Особливо це стосується Кегичівського району, Чугуєва та Люботина. В останньому місті – найскладніша ситуація. Там у зв`язку із закриттям спиртового підприємства, припиняє роботу і котельня. Вона забезпечувала теплом близько тридцяти будинків та чимало об`єктів соціальної сфери.

Валентин Дулуб,  заступник голови Харківської облдержадміністрації:

-Сейчас там работа ведется, она направлена в основном на то, чтобы часть жителей перевести на индивидуальное отопление, и сегодня уже 52,5% жителей домов, которые перешли в коммунальную собственность Люботина. Они уже подали заявки на перевод на автономное отопление, остальное – работа ведется, и я думаю, они тоже передадут.

Паралельно із переведенням теплооб`єктів у комунальну власність, в області працюють над пілотними проектами з будівництва пелетних та брикетних котелень. Дві з них збираються запустити до початку опалювального сезону в Люботині та Богодухові. Їхнім зведенням займається інвестор за власні кошти. З міських бюджетів оплачують лише виготовлення проектно-кошторисної документації. Пелетна котельня повністю забезпечуватиме теплом будинок культури, школу і садок. Стосовно Богодухова, там подібний об`єкт встановлюватиме той же інвестор. Котельня опалюватиме районну поліклініку, лікарню та об'єкти освіти. Тепловики впевнені, пелетні топки будуть економічно вигідніші за газові  та  дозволять знизити тарифи на теплопостачання.

Олександра Суфіянова, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия.