Этический кодекс депутатского поведения

09.06.2012 08:42   -
Автор:

Харківські депутати обласної ради вирішили створити Етичний кодекс власної поведінки. Вони вже розробили проект документу та віддали його на узгодження органам місцевого самоврядування.

Микола Тітов,  голова постійної комісії з питань розвитку місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, регламенту та депутатської діяльності:

-Та ініціатива, яку ми проявили, вперше в Україні. Якщо ми зуміємо відпрацювати проект, який буде відповідати по-перше нормам законодавства, а по-друге стимлювати нас до належної роботи, належної поведінки, належного спілкування, то ми отримаємо належний результат. І в цьому ми також покажемо приклад іншим регіонам.

Таку ініціативу харків"яни тільки підтримують. Кажуть, на депутатів треба рівнятись. Тож замислитись над своєю поведінкою, обранцям буде не зайвим.  

Ірина ,менеджер:

-Мы их выбираем, поэтому они должны быть лучшими во всех отношениях. Судя по тому, что я вижу по телевизору, как они дерутся, их надо не показывать детям. Есть к чему стремится.

Максим,  студент:

-Депутат в первую очередь должен подавать пример нашим гражданам. Не должен грубить, хамить.В первую очередь он должен защищать интересы граждан, поменьше руководствоваться своей властью.

У запропонованому документі депутати прописали правила поведінки за шістнадцятьма критеріями. Найбільш важливі етичні принципи на їх думку- добросовісне виконання службових повноважень, професіоналізм, лояльність, громадська довіра, відкритість, пріоритет прав людей. Не забули й про терпиміть та повагу.

Сергій Чернов , голова Харківської обласної ради:

-Речь идет о таком неком уровне стандартов поведения, которые во-первых должны быть выроботаны коллективно, затем принято коллективное решение, и затем оно должно контролироваться в первую очередь коллегами.

Та чи будуть виконуватись такі норми поведінки, харків"яни сумніваються, але вважають, що такий документ потрібен. Головне, щоб у ньому була чітко прописна відповідальність  за невиконання правил.

Артем, менеджер:

-Я считаю сюда в первую очередь должна быть включена ответственность за какие-то действия .Это наверное самый основной фактор, который должен быть включен в кодекс. Нужно обратить им внимание как эти вопросы закрываются в Европе.

Сергій Чернов , голова Харківської обласної ради:

-На старте каждый из учасников этого документа заключает пакт, он подписывается под тем, что обязывается выполнять эти нормы поведения. И у меня нет иллюзий,что это будет стопроцентно выполнятся.

Тож депутати внесли до свого розробленого документу і пункт відповідальності. Якщо такий етичний кодекс буде ухвалений – будуть діяти дисциплінарні стягнення, передбачені Кодексом про працю, а також кількома законами України про протидію корупції. Таким чином депутати прагнуть виховати почуття відповідальності за свою роботу, а також підняти авторитет цієї "професії". Кажуть, після доопрцювань, у серпні розглянуть проект Кодексу вдруге. Тоді й вирішать, коли і чи набуде чинності новий документ у Харківській області.