Эта зима на Харьковщине будет сложной

09.08.2014 19:24   -
Автор:

 

Василь Хома заступник голови Харківської обласної державної адміністрації

В сентябре мы будем проводить кустовые совещания, на кустовых совещаниях мы уже будем реально смотреть, что было сделано.

А зроблено на Харківщині в плані економії було чимало – …тільки от за часів попередньої обласної влади. Тож нічого вигадувати не доведеться, застосовуватимуть лише перевірені з минулих років альтернативні методи в отриманні теплової енергії.

Василь Хома заступник голови Харківської обласної державної адміністрації

Харьковская область за предыдущих три года, мы примерно 23% сэкономили газа, проводя мероприятия по внедрению энергосберегающих технологий – это и сокращение подачи теплоносителя до потребителя, это один вариант, и второй – это замена газа на пиллетные системы, на твердое топливо, ну и другие виды топлива, которые дают возможность, шелуха, там, солома, которые дают возможность получить энергоносители и, соответственно, обогрев обеспечить более дешевым способом.

В дві тисячі десятому році в області навіть затвердили відповідну програму. Завдяки якій в Шевченківському районі за таким принципом модернізували близько двадцяти котелень, в Чугуївському – більше тридцяти, а загалом в області – понад сто котелень. Цього року чиновники Харківщини теж готуються до опалювального сезону і говорять про плани.

Ігор Райнін заступник голови Харківської обласної державної адміністрації

В области реализуется проект, предусматривающий перевод 38 котельных предприятий с природного газа на твердое топливо.

Планів багато, гроші на їх реалізацію нова влада обіцяє знайти.

Анатолій Максюта перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі України

Поэтому этот год будет очень сложным. Украина испытывает серьезное давление по газу, фактически уже живем без поставок российского газа, поэтому – все, что мы сможем выделять в государственной сфере, Международные финансовые организации дают достаточные деньги, для того чтобы увеличить энергоэффективность, переведение на альтернативные виды топлива и таким образом минимизировать те риски, которые создаются через недопоставки газа.

А от чи дадуть Міжнародні фінансові організації гроші на розвиток енергоефективності Україні – це вже спірне питання. В бюджеті Євросоюзу коштів на допомогу Україні для вирішення газового питання – нема. Про це на прес-конференції під час завершення самміта Євросоюзу повідомив президент Єврокомісії Жосе Мануел Баррозу.

Жосе Мануел Баррозу президент Єврокомісії

Скажу прямо – це не наша відповідальність.

Як альтернативу за відсутності фінансів в Уряді пропонують свій метод економії тепла.

Арсеній Яценюк прем'єр-міністр України

Ми ніколи не злізимо з російської голки в залежності від газу, якщо в нас зимою будуть відкривати вікна і казати- відкрили вікно для того, щоб холодніше в квартирі було.

Пораду економити тепло взимку підтримують в різних регіонах України. На Харківщині, наприклад, збираються утеплювати вікна, горища, під'їзди та підвали будинків. А в Києві вже почали скуповувати бойлери та обігрівачі. Мовляв, саме від подібних методів, буде велика користь. Але експерти попереджають: існуючі електромережі у житлових будинках не розраховані на масове вмикання нагрівальних приладів.