Энергосбережение в области. Откуда деньги и какие используют технологии?

16.03.2017 14:15   -
Автор:
Капитолівський навчально-виховний комплекс. Минулоріч тут встановили два твердопаливних котли і тепер установа опалюється пелетами. Окрім цього, можуть використовувати і дрова.
 
Едуард Гронін працівник котельні 
 
Два котла, отапливают садик, школу и столовую. Выставляешь какую температуру, если позвонили, что мало, то добавляем. В большие морозы два котла съедает до тонны пеллета.
 
Раніше, каже керівництво устАнови, за опалювальний період доводилось платити вісімсот тисяч гривень. Тепер мають економію, у два з половиною рази.
 
Тетяна Журавльова директор Капитолівського навчально-виховного комплексу 
 
Нам дали ліміт на цей опалювальний рік 2017, це мається на увазі ще наступний жовтень, листопад і грудень, нам дали 176 тонн ліміт, пелет. Ми порахували, то це нам обійдеться всього навсього у триста двадцять тисяч гривень, тобто вісімсот и триста двадцять -це велика економія.
 
А це вже Ізюмський комбінат хлібопродуктів. Тут взагалі відійшли від газу і опалюються лузгою від соняшника. Для цього переобладнали устаткування і тепер економлять мільйони гривень.
 
Вісхан Ісламов директор Ізюмського комбінату хлібопродуктів 
 
Мы на этом предприятии переделали из того, что есть, не тратились на новое. Ну, где-то в год у нас в районе трех-четырех миллионов гривен обходится экономия только чисто вот это. Один к трем по отношению к газу, это достоверно
 
Це підприємство і навчальна установа приклад того, як можна запроваджувати заходи з енергозбереження, говорить голова облради Сергій Чернов. Програма з енергозбереження на цей рік ухвалена, кошти є, тепер все залежить від ініціативи громад.
 
Сергій Чернов голова Харківської обласної ради 
 
02.15 Через поддержку сегодня ОСМД, которые создаются в области и на это предусмотрено сегодня в областном бюджете где-то полтора миллиона гривен. И еще более шести миллионов гривен в областном бюджете в этой программе заложили, так называемых "теплых кредитов", который тоже через механизм, утвержденный Кабинетом министров, дает возможность  выполнять технологические работы по энергосбережению.
 
Окрім того, каже Сергій Чернов, виділені кошти на конкурс міні-проектів "Разом в майбутнє". Там теж фінансуютсья ініціативи направлені на запровадежння енергозберігаючих технологій.