Электронные рецепты программы “Доступные лекарства” в действии

11.10.2019 13:40   -
Автор:
Понад 570 тисяч електронних рецептів виписали лікарі Харківщини за урядовою програмою "Доступні ліки", з яких 83% вже відпущені. І це один із найвищих показників в Україні за кількістю виписаних та погашених рецептів. Як зазначають медики, зараз схема виписки рецепту на отримання ліків дуже спрощена.  Його виписує лікар, з яким у пацієнта підписана декларація і при цьому жодних папірців і довгих черг, все за мінімум часу. Навіть статистика свідчить, що чеверть пацієнтів за одну годину встигають сходити на прийом до лікаря, отримати електронний рецепт і обміняти його на доступні ліки. 
 
Дарина Дмитрієвська сімейна лікарка 
 
Як було раніше, був паперовий рецепт, який потрібно було чекати, бланки, щоб вони були, їх потрібно було підписати у заввідділення, у лікаря і взагалі цей процес був дуже довгим і була велика черга і це було незручно. На данний момент це дуже швидко робиться. Буквально, якщо приходить пацієнт, якого я вже знаю, в нього встановленний діагноз, є призначенним лікування, то фактично це й процес може скоротитися до кількох хвилин. 
 
Щоправда, лікар може і роздрукувати рецепт, якщо так людині зручніше і навіть отримати дистанційно, зателефонувавши лікарю. Ну а скористатися програмою "Доступні ліки" можуть пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом другого типу чи бронхіальною астмою. Отримавши рецепт на медпрепарати, все, що вимагається від пацієнта, так це уважно перевірити, чи правильний номер мобільного телефону вказаний у його декларації. Бо саме на нього йому надішлють повідомлення. 
 
Ірина Ліштаба експертка НСЗУ з реімбурсації 
 
Виписуючи електронний рецепт, лікар вказує лікарський засіб, як його приймати, скільки днів його приймати та тривалість курсу лікування. Такий електронний рецепт приходить пацієнту смс-повідомленням з 16-значним номером рецепту та 4-значним кодом підтвердження.
 
А далі в аптеку, але в ту, де є наліпка "Доступні ліки". Фармацевт там запропонує всі медпрепарати з діючою речовиною, яку призначив лікар, і в тих кількостях, які прописані в рецепті. І пацієнт сам зможе здійснити вибір або ті ліки. які йому дадуть безоплатно, або за які доведеться трохи доплатити. Дійсний електронний рецепт, зазначають фахівці, 30 днів. Тож часу достатньо. До того ж що електронний рецепт не прив’язує пацієнта до конкретної аптеки, можна звернутися до будь-якої і у будь-якому місті. Тому лікарі просто закликають пацієнтів, зорема і людей літнього віку, скористатися нововведеннями, мовляв, це дозволяє заощадити не тільки кошти, а ще і час.