Эксперты рассказали, что будет с ценами до конца года

11.11.2019 16:10   -
Автор:
До новорічних свят, протягом листопада та грудня, ціни в Україні можуть зрости на 10 %. За прогнозами експертів, такий стрибок ніщо інше як сезонне явище. І спровокує його передсвятковий ажіотаж на ринку. Курс долару, на тому рівні на якому він є зараз,підкреслюють, до цього причетності не має. 
  
Сергій Беренда економіст 
 
Стосовно того, що доллар впав, а ціни залишилися. Не можна сказати, що долар впливає тотально на всі ціни. Він впливає частково, ну фактично на імпортні товари, які купляються за вільноконфертовану валюту. Певний вплив, звісно, існує, але тотального впливу на таких невеличких коливаннях курсу ми просто не будемо відчувати. Якщо б була там різниця в 15-20-30-40%, тоді да. 
 
Вже протягом найближчих двох місяців інфляція, на думку експертів, пришвидшиться. За рахунок сезонного здорожчання овочів та блакитного палива. 
 
Олексій Дорошенко голова Української асоціації представників торгових мереж
 
Ціни ростуть зараз більш повільними темпами, ніж при незмінному курсі, тим більше при зростаючому. Інфляція знижується. Наприклад, за підсумками 2018 року вона була 9,8%, до цього – 13,6%. Основний фактор, який обумовлює зниження інфляції, – це саме закріпилася гривня. 
 
Єдине, що може суттєво вплинути на економічну ситуацію в Україні, підкреслюють експерти, то це співпраця з Міжнародним валютним фондом. Якщо держава і в 2020 році рухатиметься тим курсом, яким йшла до цього часу, то, заспокоюють експерти, захмарних стрибків валюти українцям не варто побоюватися.
 
Сергій Беренда економіст 
 
Питання з курсоутворення воно до кінця не зрозуміле. Через те, що очікування все ж таки більш песимістичні. Після зими на весну у нас курс буде 28. Якщо говрити про інфляцію у річному вираженні , наприклад в 2019 році, то я думаю, що не слід якось там запасатися якимись там товарами,  робити великі запаси. Вона не буде відрізнятися , наприклад, від минулого року чи позаминулого року . Тобто якоїсь надзвичайної ситуації не спостерігається і не планується. Тому ці побоювання можна нівелювати.