"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Экономисты убеждают, что существенных причин для роста курса валют пока нет

Двадцять шість гривень вісімдесят п'ять копійок за один долар та тридцять гривень двадцять копійок за євро. Саме такий курс валют встановили сьогодні у Нацбанку. У порівнянні із дев'ятнадцятим квітня відбулось зростання на дві копійки. Проте міжбанківський валютний ринок на вибори реагує спокійно, стверджують експерти. 
 
Роман Коваленко економіст
 
Сьогоднішнє коливання курсу гривні має більше психологічний характер у контексті майбутніх кадрових змін у фінансовому секторі, особливо загальної кадрової невизначеності. Економічних передумов для різких коливань курсу немає і курс залишатиметься у діапазоні до 27гривень 50 копійок. Загальні зобов'язання, взяті Україною перед МВФ, виконуються, будь-якого дефіциту валюти на внутрішньому ринку не спостерігається. Відповідно економічних причин девальвації не спостерігається.
 
У НБУ не беруться прогнозувати, якою буде ситуація на валютному ринку після результатів другого туру президентських виборів. Проте кажуть, що погіршення девальваційних та інфляційних очікувань на тлі невизначеності в рік президентських та парламентських виборів є одним з актуальних ризиків.
 
Однак наразі ми не бачимо відчутного психологічного тиску. Навпаки, під впливом ринкових факторів офіційний курс гривні з початку року зміцнився на 3,2% до 26,81 гривні за долар станом на 16 квітня. Національний банк не оприлюднює власні очікування і прогнози щодо курсу гривні, щоб не вплинути на ситуацію на валютному ринку, яка має визначатися ринковими факторами.