Які професії втратили попит, а які навпаки?

08.02.2013 18:28   -
Автор:

Маргарита – першокурсниця, пішла по стопах батьків – вчиться на юриста.

Маргарита Шемякіна, першокурсниця юридичного факультету

-Я в этом росла, этим жила, этим все в себе прочувствовала, поэтому хочу работать именно в этой сфере, больше ни в какой. Очень хочется защищать вот права именно женщин.

П’ятикурсники менш амбітні. Бо вже знають не з чуток: знайти роботу за фахом зовсім не просто. Антон ось-ось поповнить лави випускників. Каже, вакансію економіста підшукує вже давно. Методи – традиційні:  Інтернет, допомога знайомих.

Антон Чурсін п’ятикурсник економічного факультету  

-Так еще пробовал, конечно, по предприятиям, но ничего не получалось, опыт работы везде нужен был.

Одногрупникам, говорить, таланить не більше за нього.

Антон Чурсін п’ятикурсник економічного факультету  

-По специальности никто не работает.

У Центрі студентського працевлаштування взялися пояснити, чому ж молодь, закінчивши ВИШи, не може знайти собі роботи за обраною спеціальністю. При цьому, констатують, відсутність досвіду роботи – не є головною причиною.

Роман Помаз голова Центру працевлаштування студентів

-Многие компании идут по иному пути, они воспитывают молодых специалистов, беря их без опыта работы к себе в компанию. И подготавливают себе специалиста уже подкорректированного по свои задачи.

А от що допомогає випускникам працевлаштуватися, наголошують у центрі, так це знання іноземних мов. І такий критерій потрібний у будь-якій галузі. Та все ж найбільший попит на ринку праці, кажуть фахівці з роботи зі студентами, на IT спеціалістів, а гуманітаріям знайти роботу – найважче. В державній службі зайнятості акцентують увагу на робочих спеціальностях.

Володимир Міненко директор Харківського обласного центру зайнятості

-Токар, слюсар, елекрогазозварювальник, електромонтери різноманітні, інженери, фармацевти потребуються, але лікарі потребуються в районах області, в місті Харкові вакансій лікарів немає.

Торік до Харківського центру зайнятості звернулося 1700 випускників вишів. За фахом вдалося влаштувати лише 600.  Не пощастило економістам, бухгалтерам і юристам. Ними ринок праці перенасичений. У центрі зайнятості кажуть, це проблема – давня і загальнодержавна. Попит на ринку праці в Україні не прогнозували ніколи.

Володимир Міненко директор Харківського обласного центру зайнятості

-Які фахівці потрібні нам на середньострокову перспективу, на довгострокову перспективу. Цими питаннями жодна з державних установ на сьогоднішній день не займається.

Однак попит і пропозиція на ринку праці не надто хвилюють нинішніх першокурсників. Гору беруть власні професійні амбіції.

Маргарита Шемякіна першокурсниця юридичного факультету

-Если человек хочет работать, он найдет работу.

І у центрі зайнятості таку впевненість поділяють, тільки з одним "але". Роботу за умови бажання можна знайти, та зачасту для цього молодим спеціалістам потрібно перекваліфікуватися.

Оксана Кононова