Як вийти з кризи з найменшими втратами – бізнес надав свої пропозиції

30.11.2020 13:14   -
Автор:
Бізнес запропонував свій варіант карантинних та антикризових заходів.«Карантин вихідного дня» не допоможе впоратися із зростанням кількості хворих, стверджують представники Української Ради Бізнесу та експерти аналітичних центрів. Серед пропозицій: розпочати підготовку медичної системи у регіонах із найбільшими показниками динаміки захворювань до масштабного тестування всього дорослого населення та забезпечити контрольоване ізолювання всіх з позитивними результатами тестування. За кілька тижнів перейти від “карантину вихідного дня” до “адаптивного карантину”. Абсолютно неприпустимим є обмеження торгівлі у грудні – це ключовий місяць для цього сектору, зазначають підприємці, обгрунтовуючи свої пропозиції.
 
Варіант карантинних та антикризових заходів, запропонований бізнесом
 
Пропонуємо розробити для торгівлі чіткі і жорсткі критерії дотримання санітарних норм, закривати всі підприємства, хто їх не дотримуєтьсяю. Також повинна бути чітка комунікація для бізнесу: “працюватимеш тільки за санітарними правилами, інакше будеш закритий”. Також терміново розпочати процес закупівлі та підготовки до вакцинації громадян, у першу чергу груп ризику – зокрема, лікарів, людей похилого віку, працівників торгівлі тощо. Розгортати додаткові приміщення для приймання хворих, додаткові ліжко-місця, обладнані киснем. Покращити оснащення медзакладів та захист медичних працівників.
 
Паралельно зі всіма  заходами щодо коригування загальної стратегії боротьби з вірусом, також стимулювати переведення офісів на дистанційну роботу. Розпочати запровадження системних змін у роботі громадського транспорту. “Карантин вихідного дня” негативно впливає на бізнес. Щоб компенсувати втрати, підприємці пропонують запровадити кредитні канікули і низку стимулюючих заходів.
 
Варіант карантинних та антикризових заходів, запропонований бізнесом
 
Пропонуємо забезпечити компенсацію витрат підприємств на зарплатні податки та збори, тестування працівників. Дозволити Торгово-промисловій палаті України видавати сертифікати про форс-мажор, тим, хто потрапив під дію “карантину вихідного дня”. Запровадити податкові канікули зі сплати податків на землю і нерухомість на 4-й квартал 2020.
 
Представники бізнесу закликають Кабінет Міністрів та Парламент розглянути та врахувати надані пропозиції, фахівці Української ради бізнесу готові взяти участь в обговоренні зазначених заходів та надати допомогу у реалізації частини з них.