Як українці можуть оформити пенсію. Онлайн-заявки та звернення до ПФУ

17.11.2020 14:29   -
Автор:
Оформлення пенсій за одне відвідування. Кабінет міністрів затвердив новий порядок оформлення пенсійних виплат, грошової допомоги та банківських документів. Відтепер пенсійний фонд і органи соціального захисту отримали повноваження вирішувати відповідні процеси без зайвої тяганини
 
Пенсійний фонд України
 
Попри різноманітність банківських послуг, багато людей похилого віку все ще вважають, що краще отримувати пенсії у відділеннях пошти. Річ у тім, що там їх простіше оформити. Досить прийти до відділення ПФУ або відділення соцзахисту і просто оформити документи там. Якщо ж пенсіонер хотів отримувати гроші на карту в банк, потрібно було спочатку сходити в обраний банк, відкрити там рахунок, а потім повернутися до відділення ПФУ.
 
Однак пандемія коронавірусу і подальші карантинні обмеження внесли свої корективи. Для людей похилого віку стояти у чергах стало небезпечним. Тож урядовці дозволили оформляти пенсійні виплати на поточний банківській рахунок. Процес оформлення пенсії виглядатиме так:
 
Пенсійний фонд України
 
Перше – пенсіонер йде до відділення ПФ або органів соцзахисту з паспортом та іншими документами, що підтверджують місце реєстрації;
 
Друге – у відділенні він пише "заяву на виплату пенсії / грошової допомоги" або "заяву на виплату пенсії / грошової допомоги з відкриттям рахунку". Якщо він хоче отримувати пенсію через банк, то потрібно ще заповнити банківський договір. Можна вибрати один з понад 40 банків.
 
Після чого, протягом п'яти робочих днів співробітник пенсійного фонду повинен передати заяву про відкриття рахунку та підтверджувальні документи в обраний клієнтом банк. У разі, якщо є доступ до інтернету і цифровий підпис, пенсіонерам не потрібно йти до відділення ПФУ. Це можно зробити онлайн.