Як харків’янам отримати компенсацію за пошкоджене чи знищене майно: Алгоритм дій (відео)

24.06.2022 12:50   -

“Это было 13-го марта около 10 часов утра. Попало три «ГРАДа» прямо в крышу нам, поэтому там ничего невозможно было сделать. Загорелся сразу, ничего нет – сгорело. Температура сказали была такая, что сгорело полностью всё внутри, даже плитка сгорела. Даже не видно, что где-то стиралка стояла, мебель была или какой-то телевизор висел – всё уничтожено полностью. Это страшно. И после этого ещё через 4 дня есть видео, что нам прилетело ещё и на участок. Т.е. там огромная рытвина – прилетел «Ураган». И ещё потом мы позже нашли у себя нашли мину с ярлычком белым, которую спускают. Реально, прилетело всё, что могло прилететь, кроме атомной бомбы. Я, конечно, понимаю, что это дом, а сколько пострадало, поубивало людей. Будь они прокляты! Всё я не могу!”, – Марина, власниця постраждалого дому. 

“На цей час у нас подання повідомлення про пошкоджене або зруйноване майно є однією з актуальних послуг. Звертаються громадяни, які з цим стикнулися. Ця послуга надається Міністерством цифрової трансформації у вигляді і збору інформації в наслідок зруйнованого або пошкодженого майна в результаті бойових дій, спричинених військовою агресією Російською Федерацією. На цей час цю послугу можна отримати за попереднім записом у будь-якому з 12 ЦНАПів незалежно від місця проживання або перебування. Послугу можна отримати двома способами – самостійно подати заявку у застосунку Дія або через портал Дія. Чи можна звернутися до адміністратора ЦНАП або нотаріуса. Ця послуга є безкоштовною. Можуть подати заявку громадянами України, які є власниками майна. Для того, щоб подати повідомлення до ЦНАП необхідно пред’явити паспорт громадянина України та ідентифікаційний код. Заздалегідь підготувати інформацію про пошкоджене майно – опис майна, площа, адреса дату та орієнтовний час пошкодження або зруйнування. Також необхідно мати електронну пошту і адміністратор ЦНАП заносить всі персональні дані. В результаті роздруковує повідомлення для пред’явлення заявнику. На електронну пошту, яка вказана в заяві приходить реєстраційній номер цього повідомлення. Матеріали фото та відео фіксації для подачі в ЦНАП не обов’язкові.  Крім того ця послуга на цей час доступна лише фізичним особам, для юридичних осіб Мінцифри механізм тільки розробляється і про це буде повідомлено додатково”,- Світлана Кравцова, начальник відділу адміністративних послуг Шевченківського району.

“Згодом буде створена спеціальна комісія для відшкодування цих збитків і додатково заявників будуть повідомляти про їх подальші дії”,- Світлана Кравцова, начальник відділу адміністративних послуг Шевченківського району.

Игорь Бескровный, Ярослав Кононенко, Юрий Бобыкин