Як голосувати на місцевих виборах 25 жовтня?

07.07.2020 13:59   -
Автор:
Незважаючи на пандеміє коронавірусу та очікувану глобальну економічну кризу, місцеві вибори в жовтні 2020 року поки ніхто не скасовував. І як стрерджують експерти, вибори все одно відбудуться. Тож українці обиратимуть місцеву владу за новим виборчим кодексом. Інформаці. про те, що наразі відомо про цьогорічні виборчі правила та як зробити, щоб голос кожного врахували, ми зібрали в одному сюжеті.
 
Олег Михайлов юрист
 
Новий виборчий кодекс, який діє з першого січня 2020 року, додав змін, але вони є не принциповими, тому що діє на теперішній час така ж система, як і була з того огляду, що діє як партійна система, тобто пропорційна, так і мажоритарна, тобто можна голосувати за людину. Але є принципіальні зміни до того, у кого буде мажоритарне у кого пропорційне.
 
Також принциповими змінами в законодавстві щодо виборів які відбудуться 25 жовтня 2020 року є унікальність того, що особа може самостійно та не виходячи з дому змінити місце своєї реєстрації і відповідно місце де вона буде голосувати 
 
Олег Михайлов юрист
 
Це можливо за допомогою ресурсів, які створили міністерство цифрової трансформації поряд з єдиним органом, я кий може це зробити, а саме ЦВК, тобто органом, який має право на використання даних та їх поширення саме для громадян, для їх виборчого процесу.
 
Ще одною особливістю, буде те, що замість віборів місцевої влади у шести тисячах територіальних громад, голосування відбудеться в 1450 . 
 
Олег Михайлов юрист
 
Що це означає для виборця, що це означає для тих кого будуть обирати . Будуть укрупнення громад, будуть нові територіальні розподіли і навіть адміністративні райони. Це буде стосуватися не тільки виборців, які будуть обирати нових людей, це буде стосуватися того, як взагалі буде працювати громада. 
 
Щодо виборчого бюлетеня. По-перше громадяни будуть голосувати за партію, після того, їм буде необхідно обрати кого з цієї партії вони обирають як депутата. 
 
Олег Михайлов юрист
 
Це є складністю, тому законодавство це врахувало і зробила таку можливість : якщо людина зробила помилку і обрала партію, але не вірно обрала інші рядки то все одно такий голос зараховується до партії. Це спростить систему, а  з ними будь-який тиск, але на це потрібно звернути увагу саме виборцю, тому що з тим як виглядає белютень можна ознайомитись. В Інтернеті вже є достатня кількість зразків бюлетенів, яку можна побачити до самих виборів.
 
Фахівці радять виборцю звернути увагу на інформаційні ролики ЦВК, що вийдуть у вересні-жовтні. Вони буде пояснювати як саме потрібно заповнювати бюлетень. В ньому необхідно, як мінімум три рази поставити позначку напроти того, що саме обирає виборець. Тож для того, щоб громадянин України, зміг відати свій голос саме так, як він бажає, необхідно притримуватися нескладного алгоритму дій.
 
Олег Михайлов юрист
 
По-перше необхідно утриматись від того, щоб голосувати не за місцем свого мешкання, тому що, якщо зміни будуть зроблені у останні дні, буде ймовірно, що такі  адреси не будуть враховані. Тому пропонуємо бути пересвідченим, що ваша адреса є на тих дільницях, на яких ви будете голосувати, по друге кожен громадянин коли буде голосувати – дуже уважно його прочте, якщо буде незрозуміло щось, то просто радимо перечитати його, тому що він надає можливість зрозуміти все ж таки де повинні бути позначки, для того, щоб бюлетень не був погашеним, або визнаний не чинним.
 
І по-третє, радить Олег Михайлов,  дослухатися не тільки до реклами, а і до офіційних звернень ЦВК, тому що це єдиний уповноважений орган, що до роз’яснення інформації, як саме повинні бути організовані вибори.