Изменения в системе финансирования ВУЗов

11.11.2019 13:50   -
Автор:
Фінансування за результат. Кабінет Міністрів України планує змінити систему фінансування вищої освіти. Як зазначає Міністр освіти і науки Ганна Новосад, зміна економічного напрямку – це шлях до забезпечення якості у даній сфері. На зміну системі державного замовлення планується система фінансування вищої освіти. Основа – результат діяльності. 
 
Ганна Новосад міністр освіти і науки України
 
Фінансування базуватиметься на певних індикаторах якості роботи. Це, наприклад, потрапляння в міжнародні рейтинги, кількість залучених коштів з бізнесу, активність в науковій міжнародній діяльності тощо. Це дозволить університетам почати думати, як зробити, щоб випускник був конкурентоспроможним.
 
Як зазначає міністр, вищім навчальним закладам потрібно дати можливість розпоряджатися коштами – формувати зарплатню працівникам університетів. Також,  вже розробляється пакет законопроектів щодо спрощення отримання ліцензій – запровадження ліцензування в електрному форматі .
 
Ганна Новосад міністр освіти і науки України
 
Наука має стати інтегральною частиною вищої освіти. Хочемо зробити так, аби українські вчені мали належні умови для своїх досліджень і були інтегровані у міжнародний освітній простір. Інвестуємо суттєво в наукове обладнання і створення умов через так звані центри колективного інвестування. До кінця року хочемо дати університетам більше 100 мільйонів гривень для того, аби вони профінансували це наступного року.
 
Ганна Новосад підсумувала, головною направленістю реформ у сфері освіти є інтеграція в європейську науку. Протягом наступного року буде підписана Угода з Європейським союзом, яка дасть можливість українським науковцям разом з  європейськими брати участь у спільних проектах.