Із ходом будівництва доступного житла у Харкові – ознайомився Віце-Прем’єр-міністр України Олександр Вілкул

28.03.2013 22:10   -
Автор:

Наталія Оробей на будівництві по вулиці Дача – частий гість. Вона тут придбала однокімнатну квартиру. І за вигідними умовами, розповідає жінка. Під три відсотки річних. На правах учасниці програми державного іпотечного кредитування. Поки будинок не зданий, Наталія з чоловіком і сином живе на зйомній квартирі.

Наталія Оробей учасник програми державного іпотечного кредитування

-За съёмную платим 1600 гривень А за кредит? За кредит получается чуть больше 1 тысячи, это то, что уже под 3% вместе с компенсацией. Пугало начало года. Т.е. это бюджет, между годами. Но взяли мы в июле. И вот регулярно 25-го числа приходят компенсации))

Компенсація – це тринадцять відсотків за користування кредитом. Їх платить держава. Для участі ж у такій  програмі, треба було стати на квартирну чергу, розповідає Наталія. І зробити перший внесок у розмірі двадцяти п'яти відсотків від вартості квартири. За однокімнатку це вийшло сорок три тисячі гривень, підраховує жінка.

Наталія Оробей учасник програми державного іпотечного кредитування

-С весны ждём потепление, будем делать ремонт и побыстрее, чтоб заехать в собственную квартиру.

Якість будинку, що зводять в рамках програми державного іпотечного кредитування, приїхав перевірити і віце-прем"єр-міністр України Олександр Вілкул. Він зазначив, взяти квартири городяни можуть ще по двох програмах. Молодіжне кредитування – розраховане на родини, де вік подружжя не перевищує тридцяти п'яти років. Кредит дають під три відсотки річних. Але при наявності дітей, в залежності від кількості, вартість квартири автоматично стає дешевшою. Програма ж "Доступне житло" – розраховано на тих, хто має збереження. Бо відразу треба заплатити тридцять відсотків від вартості квартири, решту – компенсує держава.

Геннидій Кернес: У нас в городе выделены деньги на молодёжное кредитование и на доступное жильё, дополнительно по 5 млн. И мы хотим стать базовым регионом участие в этом.
Вилкул : 100% станете!

Віце-прем'є-міністр України Олександр Вілкул запевнив, що будівництво доступного житла щороку буде збільшуватися. А умови участі у програмах – ставатимуть більш лояльними.

Олександр Вілкул Віце-прем'єр-міністр України

-В этом году, и это заложено в активизации развития экономики, мы должны приступить к индустриальному строительству жилья. И выйти на строительство 30-50 тысяч квартир в год. Это серьёзная программа, которая сделает прорыв возможности обеспечения людей жильём. Могу сказать, что город Харьков будет одним из первых городов, которые будут участвовать  в данной программе. У нас уже отработаны с руководством города и области площадки, которые могут быть. У нас есть понимания по комуникациям. Сейчас заканчивается выбор технологий.

Крім того ,до кінця року планують створити Єдиний держреєстр. До нього будуть занесені усі громадяни, які потребують покращення житлових умов. Так вдасться отримати реальну картину потреби у доступних квартирах.

Олена Завгородня