Історія оновлення площі Контитуції

29.12.2012 16:00   -
Автор:

Анжела Сушко кореспондент

-Площа Конституції – одна з центральних та найстаріших у Харкові. Змінювалась історія, а з нею і вигляд самої площі та її назви. З 17-го сторіччя до 19-го вона була Ярмарковою, тут щорічно проходили Успенські ярмарки. Потім стала Миколаївською, бо на площі знаходилась однойменна церква. Після революції, її знов перейменували, цього разу на честь більшовика Тевелева. А з 1975-го і протягом наступних двадцяти років площа носила ім’я Радянської України. З 96-го і по сьогодні – це вже площа Конституції. Втім тільки цьогоріч вона набула зовсім іншого сучасного вигляду.

Новий пам'ятник Незалежності України, стилізовані ліхтарі, пішохідні доріжки, зручні місця відпочинку і зупиночні павільони, реконструйовані виходи на станціях метро Історичний музей та Радянська, оновлення яких проходило із застосуванням сучасних технологій, тут навіть сходи з підігрівом. А на навкруги – історія в кольорах. Зодчі позбавились червоного і фасади всіх споруд зробили золотисто-жовтими, в бекетовському стилі, як і до революції. Видозмінилась і будівля Консерваторії. Їй повернули історичні елементи. На даху ротонда – кругла надбудова з шестиметровим флагштоком, на якому розвивається прапор України, а поряд -скульптура бога покровителя торговлі Меркурія з літаком та паравозом.

Микола електрик

-Эпоха меняется, всё поменялось. Сейчас эта намного лучше смотрится, намного красивее площадь, ухоженя, лавочки, намного лучше площадь стала.

Галина страховий агент

-Площадь эта стала намного уютнее. Памятник этот стоял, он как грусть навевал, а этот такой весёлый, хороший и понятно, что ты живёшь в Украине.

Сергій студент

-Несомненно это добавило некий контраст в жизни харьковчан, намного лучше.

Анна домогосподарка

-Приятно смотреть площадь стала намного лучше. Осветление оригинальное по-своему, красиво. Очень понравились вот эти сидения, очень оригинально, особенно вокруг деревьев.

Наталія домогосподарка

-Несмотря на пасмурную погоду, тут всё равно почему-то весело. Хорошее место для свиданий.

Площа давно потребувала реконструкції. Адже з часом просто втратила свій привабливий вигляд. Зруйнована плитка, зламані лави. І як чужий – пам"ятник проголошення радянської влади в Україні. А харків"яни здебільшого бажали краси, сучасності та комфорту.

Антон інженер

-Эпоха немного устаревша, советский союз, коммунизм. Всё таки Европа, надо что-то менять.

Тож було підготовлено детальний проект реконструкції, який узгоджували не тільки з керівництвом міста, а й з городянами для чого провели громадські слухання. І перетворенням харків"яни дали добро, Але щоб віддати данину історії, монумент, що ніяк не вписувався в архітектурний ансамбль центру міста, вирішили не руйнувати, а перенести у район ХТЗ, де буде облаштовано сквер Радянської України. А ось раритетні експонати – військову техніку – танки та гармати, вирішили реставрувати і встановити, але з іншого боку площі.

Анастасія харків'янка

-Мне кажется, самое главное – сохранить памятники, которые были, танки. То, что историческая ценность оно должно остаться.

Робота закипіла. Всупереч ствердженням шанувальників радянського мистецтва, що в СРСР все будувалося на віки і розібрати монумент неможливо, сучасні будівельники виконали демонтаж. Жоден гранітний блок не постраждав. Їх пронумеровали, щоб надалі зібрати у тому ж порядку але вже за новою адресою. А тим часом розпочалась розробка нового символу Незалежності. "Україна, яка летить!". Саме цьому проекту серед інших конкурсних робіт, фахівці надали перевагу – бронзова дівчина з крилами і з вінком у руці, яка стоїть на шарі, що прикрашений рельєфом з листя. Наприкінці червня площа Конституції була одним з головних будівельних майданчиків міста. Фахівці встановлюють постамент, замінюють комунікації, кладуть тротуарну плитку, готують місця для танків і гармат. Частину паркану вже знято і перехожі з цікавістю спостерігають за процесом.

Євген пенсіонер

-Мне лично нравится, по-современному, солидно смотрится эта реконструкция.

Анастасія студентка

-Что бы здесь не построили, это будет лучше, чем предыдущий памятник, как его в народе называют "холодильник", всё равно это плюс для города.

І ось останні приготування до відкриття. Бачення Незалежної України харківськими зодчими втілена у життя, але ще прихована за ширмою. Основні роботи закінчено. Такої оперативності в реконструкції площі, кажуть городяни, навіть не очікували.

Віктор Вєтка харків'янин

-Конечно не ожидали. Наши строители как привыкли работать – казалось, что всё это невозможно. Но, оказывается, при желании всё возможно.

І ось урочиста мить. Україна в образі жінки з крилами на кулі немов злітає у прагненні до свободи. Напередодні Дня міста та визволення Першої столиці від фашистських загарбників на відкриття монументу Незалежності України приїхав Президент Віктор Янукович. .

Віктор Янукович Президент України

-Этот монумент символизирует исконную мечту наших предков о свободе, многовековую борьбу за независимость. Вашим городом может гордиться Украина, усилиями и неутомимым трудом харьковчан преумножаются достижения Украины.

І вже у День Незалежності України її 21-ої річниці традиційне покладання квітів тільки вже до нового монументу. Втім реконструкція площі ще продовжується. ЇЇ черговий етап – зміна транспортної розв"язки. Початок вулиці Університетської тепер став вільним від черг до маршруток. Зупинки громадського транспорту звідси перенесли на Бурсацькій узвіз напроти градусника. Встановили павільйони, дорожні вказівники та кишені для маршруток, що в свою чергу убезпечує посадку пасажирів.

Анна домогосподарка

-То, что остановку тут сделали мне нравится. Выходишь из метро и тут сразу остановка, ненужно никуда не ходить долго, меня всё устраивает.

Микола інженер

-Преимущества есть, за счёт того, что если дождь или снег, не стоять, а так нормально, есть преимущества.

Досконалий архітектурний ансамбль остаточно завершить реконструкція Історичного музею, що триває. Ця споруда, переконані архітектори, стане родзинкою. Зміниться і фасад, і вхід до музею, який перенесено з боку вулиці Сумської. Він буде у вигляді скляного кубу. Тут вже змонтовано металеві конструкції для цієї прибудови, і робочі зараз прокладають комунікації. Пізніше перед входом встановлять дві гармати, збоку розташують танки. А вінчатиме цю композицію монумент отаману Сірку.

Анжела Сушко, Євген Шинкаренко, Харьковсие Известия.