Инфляция в Украине в 2016 году составит более 20%, и это ещё позитивные прогнозы. Мнение экономистов

16.01.2016 10:07   -
Автор:

Цього тижня, після невеликого затишшя, курс валют знову поповз вгору. Він щодня набирав по десять-двадцять копійок у ціні. Це сталося відразу після заяви керівництва НБУ про перенесення дати відміни валютних обмежень.

Сергій Беренда економіст

Почему это происходит, потому что валютных резервов сейчас более 13 млрд накоплено. Но есть опасение, что этого не хватит для того, чтобы при снятии ограничений продажи и покупки валюты юридическим лицам удержать курс на этом уровне, на котором мы сейчас его видим.

За курсом потягнулися і ціні на товари. Майже всіх категорій. Бо, зазначають фахівці, чи не кожне підприємство закладає у ціну на свою продукцію коливання курсу. Адже вони виготовляються або на імпортній апаратурі, або з використанням іноземної сировини. Експерти констатують, товари будуть дорожчати і надалі. Економісти розрахували, що їх вартість зросте на двадцять-тридцять відсотків. Окрім підвищення вартості валюти, на це впливають і інші фактори.

Наталія Внукова економіст

Рост цен – он неизбежен. В какой пропорции – этот вопрос касается конъюнктуры рынка. Потому что на аграрную продукцию всегда есть сезонные колебания. И они наиболее ярко проявляются в феврале-марте. Вопрос налоговой составляющей – он, по всей вероятности будет немного сдвинут во времени. Это уже будет видно по итогам первого квартала.

Прогнозують фахівці і знецінення гривні. Інфляція складе більше двадцяти відсотків, констатують економісти. І це за умови, якщо МВФ дасть Україні третій та четвертий транш. Однак коли це станеться, урядовці не можуть сказати. Бо на сьогодні міжнародний валютний фонд призупинив виділення фінансової допомоги Україні.  

Сергій Беренда економіст

МВФ не даёт деньги, а он их может только дать в обмен на реформы. В обмен на принятие ключевых законов, начиная от прокуратуры , заканчивая самыми разными экономическими регуляциями. Поэтому они требуют от нашего парламента, от законодательной и исполнительной власти реформ, которых мы все ждём.

Коли реформи в України запрацюють – поки залишається питанням відкритим, діляться спостереженнями експерти. А так про стабілізацію курсу національної валюти говорити зарано. Аби якось звести кінці з кінцями, українці почали масово здавати накопичену валюту. І протягом всього дві тисячі п'ятнадцятого року громадяни більше продавали долар, аніж купували, констатують економісти. І підтверджують цифрами: минулоріч українці обміняли у банках понад два мільярди двісті тисяч доларів, тоді як купили втричі менше.  

Наталія Внукова економіст

За последние 2-3 года очень резко возросла спекулятивная составляющая, которая давит на курс. И поэтому, к сожалению, она совершенно сложно подвергается прогнозам. Это зависит от того, насколько активно участники рынка захотят её использовать. И поэтому вот эта девальвационная составляющая – она давит на курс в определённой степени. и таким образом мы не можем спрогнозировать точно, какой она будет в 2016.

Сергій Беренда економіст

Это ожидаемо. В условиях падения экономических показателей, экономической активности, отсутствия больших резервов без МВФ говорить о стабильности курса сложно.