Яке покарання за неприбуття до військкомату за повісткою

11.03.2023 12:30   -

Повістки чоловікам можуть вручати будь-де. На цьому наголосив під час брифінгу військовий комісар Харківщини Володимир Арап.

ВОЛОДИМИР АРАП ВІЙСЬКОВИЙ КОМІСАР ХАРКІВЩИНИ
На сьогодні в жодному законодавстві не заборонено вручення повісток в будь-яких місцях. Будь це підприємство, домашня адреса, місця великого скупчення, блокпости, вулиця, будь ласка, предстаник РЦЗЦК, разом з представником поліції безпосередньо на вулиці чи в будь-якому торговому центрі можуть вручити ці повістки.

До речі, згідно з українським законодавством є 4 види повісток:

  • Повістка для уточнення облікових даних – за певних умов людину можуть звільнити від служби в армії або ж дати відстрочку від призову на строкову військову службу.
  • Повістка для проходження медкомісії – для визначення придатна чи непридатна людина до військової служби.
  • Повістка призов до ЗСУ – це виклик до військомату. В ній зазначений термін та перелік необхідних речей.
  • Мобілізаційне розпорядження, отримання якого означає , що треба з’явитись до військомату протягом 24х годин з моменту оголошення мобілізації

Щоб вручити повістку, спочатку встановлюють особу, якій вона вручається. Тож у воєнний час потрібно завжди мати при собі документи та надавати їх для перевірки уповноваженим особам. На підставі посвідчення особи й виписується повістка.

Військом розповів також, що від практики вручення повісток військовозобов’язаним за адресою їх реєстрації і проживання в Харківській області вже давно відійшли.

ВОЛОДИМИР АРАП ВІЙСЬКОВИЙ КОМІСАР ХАРКІВЩИНИ
Півроку вже,як ми відійшли від цієї методики. Бо розуміємо, що якщо людина прописана за відповідною адресою, то або вона там не проживає, або двері можуть не відчинити.

Тож по квартирам працівники призовних центрів вже не ходять. Ефективніше вручати повістки в громадських місцях.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Передбачено і покарання за неприбуття за повісткою до центру комплектування, наголошує військком. За останні два місяці 600 осіб були притягнуті до адміністративної відповідальності.

ВОЛОДИМИР АРАП ВІЙСЬКОВИЙ КОМІСАР ХАРКІВЩИНИ
Склали протоколи, винесли постанови, і людина може отримати від 1000 до 5000 грн. Штрафу, в залежності від умов, в яких був складено протокол. Зараз санкції стали трохи жорсткіші по відношенню до того, що було до початку війни.

Ще й кримінальна відповідальність у вигляді ув’язнення до 5 років може чекати військовозобов’язаного, якого втзнали придатним для мобілізації, а він не з’являється в призначений термін для відправлення до лав ЗСУ.

А для того щоб все було прозоро і зрозуміло, каже військком, наразі розробляється документ на законодавчому рівні, де буде чітко прописано порядок вручення повісток військовозобов’язаним.

ОСТАННІ НОВИНИ