Як зберегти психічну рівновагу в умовах війни: поради психотерапевта

18.02.2023 12:53   -

Вже рік триває війна. За цей час українці, всі як один стали на захист Батьківщини. Та всі ми звичайні люди з притаманними нам почуттями і емоціями – у кожного свій біль, свої страхи, свої переживання. Але в нас одна мета – якнайскоріше очистити рідну землю від окупантів.

Тож слід розуміти, що війна – це не лише пряме зіткнення на полі бою, пояснює психолог, це ще і економічна, інформативна складова, дипломатична, тощо.

МІЛА ЧИСТІКОВА ПСИХОТЕРАПЕВТ
Наприклад, якщо ви працюєте чи за кордоном, чи в Україні, і можете сплачувати податки, це теж допомога. Якщо ви чинете опір пропаганді, фейкам і можете інформувати людей про те, що насправді відбувається в Україні, це теж допомога.

І не варто корити себе за бездіяльність, каже психолог, якщо на фоні інших, вам здається, що ви робите менше.

МІЛА ЧИСТІКОВА ПСИХОТЕРАПЕВТ
Допомогу не треба порівнювати. Кожен з нас міцний горішок, по своїм можливостям.

А ще треба навчитись коригувати свої буденні справи, пам’ятаючи про безпеку. Бо за рік війни, багато хто з українців настільки втомилися весь час боятися, що майже втратили відчуття самозбереження.

МІЛА ЧИСТІКОВА ПСИХОТЕРАПЕВТ
У кожного є план на день, але він має бути гнучким. Якщо ви спланували сходити в продуктовий магазин, купити собі їжі, це добре, але якщо звучить тривога, перечекайте.

І ще одна порада, як зберегти емоційне здоров’я. Сьогодні, як ніколи, говорить психолог, важливо більше уваги акцентувати на приємних, радісних моментах. Це допоможе урівноважити свій психологічний стан.

МІЛА ЧИСТІКОВА ПСИХОТЕРАПЕВТ
Нам важливо фіксувати добро, підтримку. Так ми даємо своїй психіці розуміння того, що навіть втакі тяжкі часи в нас є підтримка, є добрі люди. Це важливо.

Резюмуючи поради психолога, робимо висновки: Українці, найсильніша нація, в цьому, мабудь, немає сумнівів. У кожного свій фронт – на лінії зіткнення, чи в тилу. Воєнний стан в країні – це небезпека, розслаблятися зарано.

ОСТАННІ НОВИНИ