Як виглядатиме Харків після війни – висновки з зустрічі Ігоря Терехова та Нормана Фостера

17.12.2022 18:00   -

Будівлі радянського типу можна реконструювати без розселення. Про це на зустрічі з Харківським міським головою повідомив Норман Фостер. Всесвітньовідомий архітектор зауважив, що є метод відбудови старих будинків без розселення, цьому способу модернізації радянських споруд планують навчити харківських архітекторів. Норман Фостер повідомив, що надасть відповідних експертів.

НОРМАН ФОСТЕР БРИТАНСЬКИЙ ДИЗАЙНЕР ТА АРХІТЕКТОР
Якщо виїдемо за Лондон, Париж, Відень – теж зможемо побачити будинки тієї епохи. У нашому фонді пройшов великий семінар із житлових питань. Ми зібрали найкращих експертів, і була одна із студенток-архітекторів, яка представила своє бачення того, як зберегти будівлю за рахунок нового шару з дуже простих матеріалів, які кріпляться на стару споруду. І найголовніше, що коли йде реконструкція, жителі можуть перебувати всередині абсолютно безпечно. Ми даємо будівлі друге життя, вона стає зробленою за європейськими стандартами. Такі методи застосовують у Європі – з різних матеріалів, з різною економічною ефективністю.

Ігор Терехов відзначив, що в Харкові є райони, де можна застосувати такий досвід, адже російський агресор залишив 150 тисяч містян без квартир, а новаторський метод реконструкції може стати виходом, додає мер Харкова. До того ж, зауважив Норман Фостер, самі райони стануть більш розвиненими та сучасними, адже в генплані розглядають не тільки проект відбудови будинків, самі квартали мають бути зручними, із транспортних розв’язками та з необхідною інфраструктурою.

НОРМАН ФОСТЕР БРИТАНСЬКИЙ ДИЗАЙНЕР ТА АРХІТЕКТОР
Крім того, райони ми плануємо об’єднати зеленими зонами з велосипедними доріжками. Річки, що протікають на території міста, дозволяють це зробити. Також у Харкові необхідно зберегти культурну спадщину, модернізувати промисловий сектор, енергетичну інфраструктуру, створити місто майбутнього – місто нових технологій та інноваційних підходів.

Також у післявоєнному Харкові створюватимуть й нові робочі місця, для цього в генплані вже заклали проект індустріальних та айті-парков. До того ж Норман Фостер планує створити ще й район із житловими будинками, інфраструктурою для відпочинку, університетами та науковим парком. Місцем для цієї локації обрана територія біля ринку Барабашово. В цьому районі, певен британський архітектор, будуть поєднуватися основні стовпи Харкова – культура, освіта, наука, промисловість.

Ігор Терехов подякував Норману Фостеру за співпрацю і за те, як архітектор відчуває потреби Харкова та не планує робити з нього черговий мегаполіс із безліччю новобудов, а навпаки підкреслює самобутність міста-героя.

Взагалі генеральний план Харкова Ігор Терехов почав обговорювати з Норманом Фостером ще навесні, проте зустрілися от тільки зараз. Міський голова подякував британському архітектору за цей важливий для Харкова візит.