Як війна змінила роботу Харківської дитячої поліклініки №1

28.01.2023 12:23   -

Ось так війна змінила звичний формат роботи харківських медиків. Звісно ж, що зателефонувати лікарю, щоб отримати пораду можна було і в мирний час, говорить педіатр. Але якщо раніше це були рідкі дзвінки, то сьогодні близько двадцяти консультацій на день складають онлайн прийоми та прийоми в телефонному режимі. Якщо ж порівнювати кількість пацієнтів: то до війни, каже лікарка, на прийомі щодня було 30-40 хворих, сьогодні ж їх 15.

Харків’янка Ганна Пришляк, мама двох дітей, які з народження обстежуються тут, в першій поліклініці, розповідає, що була вевакуації з перших днів російського вторгнення. Повернулась до рідного Харкова сім’я влітку. Ганна каже, дуже переймалась , щоб діти, не дай бог, не захворіли, бо думала, що й звернутись під час війни буде нікуди.

ГАННА ПРИШЛЯК
И я була приємно вражена, що поліклініка працює. Працюють всі лікарі, всі. тобто куди завгодно я можу звернутися. Записалися, прийшли.

Наразі триває зимовий період, сезон ГРВІ та грипу. Лікарка каже, що війна не вплинула на рівень захворюваності. В порівнянні з минулим роком статистика приблизно однакова, хворіє стільки ж малечі, як і до війни.

До речі, перша дитяча поліклініка не припиняла своєї роботи ні на день, навіть в найстрашніші дні всі лікарі були на своїх робочих місцях. Сьогодні дякуючи ЗСУ, які відігнали окупантів подалі від Харкова, в місті більш-менш спокійна ситуація, тож все більше батьків приводять діток на прийом, на щеплення, говорить педіатр. Багато і переселенців.

МАРСЕЛА ШЕВЧЕНКО ЛІКАР-ПЕДІАТР ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ПОЛІКЛІНІКИ №1
Приймаємо дітей усіх,намагаємось мати з ними постійний зв’язок, як онлайн так і очні консультації. Дітки є. Наша поліклініка старається і намагається зробити все,щоб було комфортно, тому відвідувань думаю буде набагато більше, бо діти повертаються.

Багато відвідувачів і в фізіотерапевтичному кабінеті, Який один з найкращих у Харкові, говорить фізіотерапевт, інколи до 90 пацієнтів за день.

АЛЕВТИНА НІКІТІНА МЕДИЧНА СЕСТРА КАБІНЕТУ ФІЗІОТЕРАПІЇ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ПОЛІКЛІНІКИ №1
Багатенько буває. 70,80,90 буває діточок на день.

Приїздять на процедури до першої дитячої поліклініки не лише з усього Харкова, а й з передмістя, зауважує фізіотерапевт. Лікуватись тут, до речі безкоштовно, бо заклад державний, може будьяка дитина, Єдине, що потрібно для проходження курсу, це направлення від лікаря.

На разі дітей на процедурах на 20 відсотків більше, ніж було до війни, каже лікарка.

АЛЕВТИНА НІКІТІНА МЕДИЧНА СЕСТРА КАБІНЕТУ ФІЗІОТЕРАПІЇ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ПОЛІКЛІНІКИ №1
У нас дуже багато нової апаратури, яку купували протягом війни, протягом останнього півроку . У нас многофункціональна є апаратура. Електрофорези, радіус дає змогу відпускати з одного апарату. Є дуже гарні магнітери, інгалятори, гуф лікування.

Важливо, щоб маленьким пацієнтам було комфортно, кажуть в першій дитячій поліклініці. Тож тут переймаються, щоб у кабінетах було тепло, щоб було світло, тому є генератори на озброєнні. Дотримані і всі правила безпеки: працює сигнал оповіщення.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОЛЬГА ГРИГОР’ЄВА ЛІКАР-ПЕДІАТР ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ПОЛІКЛІНІКИ №1
Якщо в нас звучить повітряна тривога, ми всі встаємо і разом зі своїми пацієнтами йдемо в безпечне місце, це на першому поверсі є проміжок двох стін, і ми всі там збираємось. Очікуємо поки тривога закінчиться і повертаємось до своєї роботи.

Лікарі також заважують, що під час війни та тривалого стресу можливість опору дитячої імунної системи хворобам зменшується. Тож закликають уважніши ставитись до перших проявів простуди чи інших захворювань та вчасно звертатися за консультацією до медиків.

ОСТАННІ НОВИНИ