Як відновлюють будинки, потрощені російськими окупантами (відео)

18.08.2022 18:39   -

Не було дверей, вікон та стін. У Новобаварському районі відновлюють п’ятиповерхівку, яку ще в березні обстріляли з літаків російські окупанти. Наразі комунальники завершують ремонт покрівлі та усувають аварійність конструкцій. Після – утеплюватимуть будинок і займатимуться його оздобленням.

Харків’янка Ніна Іванівна разом із родиною майже від початку повномасштабної війни мешкає в орендованій квартирі. Але чи не щодня, ділиться жінка, приїжджає до свого рідного будинку в Новобаварському районі. Контролює його відновлення. 1 березня російські окупанти розтрощили п’ятиповерхівку авіаударами.

НІНА ІВАНІВНА ХАРКІВ’ЯНКА
Меня не было дома. У меня муж – инвалид. И он лежал… Совпало так, что у нас квартира с другой стороны. И слава богу, все живы остались. Конечно, мы попросили, что, если есть возможность сделать ремонт… И он пошел на навстречу.

Міський голова Ігор Терехов підтверджує: після численних звернень місцевих, огляду будинку спецкомісією та складання проєкту вирішили таки відновити будинок. У ньому, уточнює, є дев’яносто чотири квартири, в яких до цього мешкало кількасот людей.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ну, я сказал: «Давайте, будем восстанавливать. Только тогда уже утепляйте его, конструктивы, кровлю делайте». Сейчас уже на 70% она сделана, балконы делают, люди помогают. Поэтому как исключение этот дом. Потому что я против 5-этажек – это уже вчерашний день. Но как исключение, учитывая, что здесь другого не придумаешь.

У березні тут приступили до роботи. Наразі відновлюють покрівлю та усувають аварійність конструкцій.

ЄВГЕН ВЕРХОТУРОВ ЗАСТУПНИК НАЧАЛЬНИКА ВІДДІЛУ З ВИРОБНИЧИХ ПИТАНЬ КП «ХАРКІВСПЕЦБУД»
По стінах виконується посилення, відновлення пошкоджених ділянок та подальше оздоблення. По балконних плитах виконується відновлення їх, відновлюється огородження балконних плит.

Крім того, встановлюватимуть нові вікна та двері – жодних вцілілих після авівудару тут не залишилося. Усі роботи, кажуть комунальники, планують завершити на початку осені. І уточнюють, що потрощені російськими окупанти будинки відновлюють і в інших районах Харкова.