Як Україна впорається з опалювальним сезоном. Думка експертів

27.08.2022 14:02   -

Україну чекає складна зима та опалювальний сезон. Багато мерів різних міст вже попереджають про це своїх містян. У той же час деякі фахівці вважають, що поки спрогнозувати щось навіть на відносно короткий проміжок майбутнього важко, але ризики дійсно великі.

МАКСИМ КАРПАШ ДОКТОР ТЕХНІЧНИХ НАУК, ПРОФЕСОР ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ
Ми не знаємо, яким буде сезон. Якщо буде сувора зима, скажімо, тиждень, десять днів — нижче 10°C середньодобова температура, це буде проблемою. Якщо будуть добові коливання, як, наприклад, останні два осінньо-зимові сезони, не думаю, що це буде суттєвий виклик для нашої системи за умови, що все-таки Росія хоч якось відновить експорт в ЄС. Або Євросоюз ще до початку опалювального сезону знайде альтернативне джерело постачання газу, над чим активно вони й працюють.

Що ж до електроенергії. В Енергоатомі повідомили, що компанія зможе запустити всі 15 енергоблоків української чотирьох АЕС. Вперше за всю історію енергетики іх запустили 30 січня 2022 року. В минулі роки працювали лише 10-13 енергоблоків. З огляду на те, що Запорізька АЕС знаходиться в окупації, експерти не певні, що вдасться запустити всі енергоблоки.

ОЛЕКСІЙ КУЧЕРЕНКО НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ
Із погляду проходження опалювального сезону — величезна проблема, якщо ЗАЕС буде виведена із системи, то ми станемо не профіцитними, а дефіцитними, і швидко зростатиме витрата вугілля на ТЕСах, а потім газ знадобиться для виробництва електроенергії. Дуже важливо мати резерв із газу на рівні 2,5 млрд куб.

Хоча експерти вважають, що енергосистема витримає, однак не виключають ймовірності віялових відключень.

МАКСИМ КАРПАШ ДОКТОР ТЕХНІЧНИХ НАУК, ПРОФЕСОР ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ
Через воєнні дії споживання загалом в Україні впало на 30%, як який регіон, звичайно. Там, де бойові дії, суттєво впало. На Західній Україні трішечки навіть зросло. Зрозуміло, переїхали люди, релоковані підприємства. Тобто тут активніше все це використовується. Загалом падіння є, і я впевнений, що система витримає зиму. Ці перетоки — вони будуть в системі. Можливо, вони виникатимуть десь в пікові години – між 17:00 та 22:00, і зранку можуть бути віялові відключення. Вони не будуть тривалі, може, на годину, на півтори. Коли система розуміє, що в неї десь занадто великий відбір і занадто мале постачання, вона вимикається. Автоматика спрацьовує, тому й називається “віялове”.

Тому експерти радять на зиму закупатися теплими речами, ковдрами, поставити за батареї тепловідбивні екрани та не перекривати їх меблями чи шторами, встановити бойлери. І на випадок відключення газу та світла придбати буржуйки.