Як проходитиме навчальний рік у студентів України (відео)

19.07.2022 16:40   -

МОН рекомендує розпочати навчальний рік у вишах вже з серпня місяця. У деяких регіонах вчитися будуть в очному форматі, а у деяких – онлайн. Як будуть проходити заняття взимку – у наступному матеріалі.

Міністерство освіти та науки України випустило рекомендації для вищих навчальних закладів держави. Влада рекомендує розпочати навчальний рік у вишах з 15 серпня. Виняток для перших курсів – старт навчання має бути не пізніше 15 вересня. І аби економити теплоносії у опалювальний сезон рекомендують у теплі місяці року використовувати для навчання суботу, а екзаменаційну сесію завершити до настання зимових холодів. Другий семестр розпочати приблизно у середині лютого дві тисячі двадцять третього року. Ухвалення рішення щодо формату навчання онлайн чи офлайн – залежатиме від конкретного регіону”, – Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України

Питання складне, адже пов’язано з безпекою наших дітей. Безпекова ситуація в країні різна, і вже зараз зрозуміло, що на прифронтових територіях повернутися до очного навчання неможливо, а тому там продовжиться онлайн-формат. Так само як і на окупованих територіях.) Для створення безпечних умов, перевірки укритів на забезпечення належних умов для навчання будуть створені спеціальні комісії, що контролюватимуть ці питання у навчальних закладах різних регіонів”, – Міністерство освіти і науки України

В умовах повномасштабної війни організація процесу залежить від безпекової ситуації в кожному населеному пункті, тому обласні військові адміністрації та засновники закладів освіти повинні приймати рішення, які збережуть життя та здоров’я всіх учасників освітнього процесу.

Також на сайті МОН запрацював спеціальний чат-бот, де можна знайти відповіді на питання стосовно вступної кампанії до закладів фахової передвищої та вищої освіти. Щоб почати спілкування з консультантами потрібно натиснути кнопку “Поставити запитання” у правому нижньому куту сайту МОН.

Консультації надаються фахівцями оперативно, отримати консультацію через сервіс можна з понеділка по четвер (09:00-17:00), а також у п’ятницю (09:00-16:00).
Зазначимо, що у разі налаштувань автоматичного перекладу вмісту сторінок з української на будь-яку іншу мову, чат теж відображатиметься обраною мовою. Для переходу на українську необхідно в налаштуваннях браузера вимкнути автоматичний переклад сторінок або змінити відповідні параметри”, – Міністерство освіти і науки України

А що ж стосується початку навчального року у закладах середньої освіти – то він стартує як зазвичай першого вересня і триватиме до тридцятого червня. Проте рішення у якому саме форматі проходитимуть заняття будуть ухвалювати в залежності від безпекової ситуації у кожному окремому регіоні та за наявності перевірених і облаштованих укриттів, куди учні будуть спускатися під час кожної тривоги.


Докладніше дивіться у сюжеті «Харьковских известий»

Марія Соловйова, Андрій Пакулов