Як правильно зберігати крупи в домашніх умовах: поради експертів (відео)

21.11.2022 17:00   -

Сьогодні, мабудь, у кожної української родини – гори різних круп та макаронів. Зима обіцяє бути складною, уряд закликав запасатись продуктами. Закупили. А от як все це зберегти? Є декілька порад від експертів.

Одна з вагомих проблем, з якими може стикнутись господиня, це шкідники. Експерти радять, купуючи в магазині крупи на вагу, вже тоді звертайте увагу на зерна — чи немає жучків, злиплих частинок тощо. Якщо такої можливості немає, а підозра , що крупа заражена шкідниками є, а ще для профілактики, крупи краще перед зберіганням обробити.

Можна провести термічну обробку — прожарити на сковороді, або в духовці. Обробити можна і холодом. Для цього крупи потрібно помістити в морозильну камеру на декілька днів. Після цього крупу просіюють.

В жодному разі не можна зберігати крупи в фабричному упаковуванні та в поліетиленових пакетах. Не можна зберігати в пластикових контейнерах, рано чи пізно в них з’являться шкідники.

Зберігати крупи радять в скляній тарі зі щільно закритою кришкою.Керамічні чи металеві місткості також підходять для зберігання. Єдиний їхній недолік — це те, що вони непрозорі та не можна побачити, що всередині коїться.

А щоб жучки та моль не потрапили до тари з крупою, тримайте її в закритому вигляді, в сухому місці.

Можна згадати і народні методи для подовження життя круп: покладіть до крупи зубчик часнику, або стручок гіркого перцю, до пшона — лавровий лист. В шафу, де зберігаються крупи, покладіть лаванду або полин, материнку, гвоздику, м’яту.

Обов’язково періодично оглядайте місткості з крупами. Протріть полички шафи оцтом. Покладіть у шафу з крупами спеціальні пастки для молі.

І найголовніше, якщо все ж таки у крупі завелися жучки – як би не було школа – викиньте її. Їсти продукт не варто, це не дуже приємно та ще й небезпечно. Навіть якщо забрати шкідників, у крупах залишаться личинки та продукти їхньої життєдіяльності. Тому найкраще, що можна зробити в такому випадку — позбутися шкідників разом із середовищем проживання.