Як одягнутися, щоб не мерзнути: поради медиків

19.12.2022 10:57   -

Як зігрітися взимку та акумулювати тепло, коли в оселі холодно, бо немає світла та опалення? І як краще вдягнутися для довгого перебування на морозі? Єдиного та універсального правила немає, однак, декілька корисних порад від медиків допоможуть зберегти тіло в теплі.

Нижня білизна та шкарпетки мають бути з натурального матеріалу. Наприклад, бавовна чи вовна. Тут стане в нагоді і термобілизна. Якщо її немає – підійде футболка і колготи чи підштанники. Сам одяг має бути теплим і вільним. Стосується як домашнього вбрання, так і того, в якому ви перебуваєте на вулиці.

Діє така формула: більше шарів одягу дорівнює більше прошарок із повітря , і як результат – більше тепла.

Якщо дотримуватись цього правила, тепліше буде і в холодній квартирі, і на вулиці. До речі, подбати треба і про зимове взуття.

Обираючи черевики чи чоботи, спеціалісти радять звернути увагу на такі критерії:

  • Товста, гнучка, і стійка підошва.
  • Рельєфні протектори.
  • Щільний і водонепроникний зовнішній матеріал.
  • Хутряна підкладка.
  • Устілка, яку можна витягти і просушити.

Якщо взуття буде тісним, то перешкоджатиме нормальному кровообігу, пояснюють медики, і ноги швидко втрачатимуть тепло.

Важлива деталь: найбільше тепла виходить через відкриті ділянки тіла – зап’ястки, шию. Тож не рекомендується носити короткі штани та занижені шкарпетки. Бажано, щоб рукава теж були довгими.

І ще одна порада лікарів – це берегти голову від холоду та вітру. Хоча, якщо людині доводиться багато рухатись , то краще одягнути не занадто теплу шапку. Є загроза спітніти, А це на морозі ще гірше, ніж замерзнути, зауважують медики.

Тож, правильно одягтися – це перше і головне правило, яке допоможе почуватися в холоді більш менш комфортно тривалий час.