Яйця в Україні більше не дорожчатимуть. Коли чекати здешевлення?

02.11.2022 15:19   -

Якщо влітку цього року десяток яєць продавався за ціною 18 грн, то у жовтні його вартість сягнула 80 грн. Подорожчання виявилося настільки масштабним, що, кажуть, ним зацікавився навіть Антимонопольний комітет. Та виявилось, виною всьому – війна.

Читайте також: прогноз експертів щодо руху вартості картоплі.

Наразі ціна коливається в межах 60-ти гривень за десяток. Птахівники і уряд запевняють: далі дорожчати курячі яйця не будуть.

СЕРГІЙ КАРПЕНКО ДИРЕКТОР СПІЛКИ ПТАХІВНИКІВ УКРАЇН
Загалом прямі втрати поголів’я становлять щонайменше 20%. Це дуже багато. П’яту частину виробництва знищено фізично — лише цього чинника було достатньо стрімкого підвищення цін. Але є й позитивні новини.
Поточний рівень цін на яйця протримається не більше місяця. І десь у листопаді ціни поступово почнуть знижуватись.

У Мінагрополітики зазначають, що наразі закупівельна ціна залишається стабільною – в межах 60 грн. На це вплинуло збільшення поголів’я птиць. Галузь швидко відновлюється, говорять птахівники. Ціни на яйця вже досягли свого піку, а на птахокомплексах росте оновлене поголів’я несучок, які незабаром вийдуть на продуктивність. А крім того, додають урядовці, стрімке подорожчання яєць спонукало підприємців Центральної та Західної України інвестувати у вигідне виробництво.

ТАРАС ВИСОЦЬКИЙ ЗАСТУПНИК МІНІСТРА АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Орієнтовно до кінця року посадять як мінімум ще 6,5 млн шт. птиці, що на 35-40% більше у порівнянні до поголів’я вересня. Від моменту посадки до старту повноцінного знесення яєць проходить 150 днів. Це 5 місяців. Ми вийшли на цінове плато, а коли збільшиться поголів’я курей-несучок, очікуємо на зниження ціни.

Таким чином, зі слів птахівників виходить, що поки що доведеться звикати до нової високої ціни яєць і чекати на зниження у наступному році.

Раніше ми писали, що супермаркети України оновили ціни на рис, гречку та макарони.