«Я прошу зупинити цю війну». До Харкова приїхав родич автора книги про Цибуліно – Марко Родарі

07.01.2023 12:45   -

Він робить усього лише кілька рухів – і на обличчях цих дітлахів вмить з‘являється посмішка. Родич автора популярної книги «Пригоди Цибуліно» Джанні Родарі – відомий італійський артист. Марко Родарі працює клоуном. І, каже, подобається дарувати людям радість, бачити їхні посмішки, чути сміх. Саме українцям, впевнений артист, позитивні емоції зараз точно не завадять. Водночас, ділиться, їхати до прифронтового Харкова було лячно.

МАРКО РОДАРІ ІТАЛІЙСЬКИЙ АРТИСТ
Звісно, мені дуже страшно, але мені страшніше за дітей, а не за себе. І за всіх людей, які живуть у цьому місті. Звісно, я бачив не тільки зруйновані будівлі вашого міста, а також і села, і зруйновані вулиці. Але – це війна.

Цього разу Марко Родарі виступає перед 40 маленькими мешканцями Харкова та їхніми батьками. Усі вони приїхали до міста з деокупованих територій регіону.

НЕЛЯ МЕШКАНКА КУП’ЯНСЬКА
Куп’янськ. Коли прийшли наші ми вирішили одразу виїжджати. Нам там не було, що робити. Там не було ні світла, ні води, навіть газу не було. Нас орки залишили взагалі без нічого.

Деякі з них згадують: колись навіть мріяли жити у великому місті-мільйоннику. Бажане – здійснилося, але зовсім за інших умов. Тепер, діляться, найзаповітніша мрія – зовсім інша.

КАРИНА МЕШКАНКА КУП’ЯНСЬКА
Хочеться повернутися додому, тому що там все рідне. Хочу побажати всім солдатам, щоб вони повернулися живі-здорові. Мирного неба над головою. Все буде добре, все буде Україна.

Зруйновані будинки, згорілі школи, медзаклади, десятки вбитих цивільних – це те, що залишили після себе росіяни. Та окупанти намагалися тиснути на мешканців ще й морально, – згадують люди.

МАРГАРИТА МЕШКАНКА КУП’ЯНСЬКА
Ми сподівалися, вірили, що ось-ось Україна приїде назад, а вони нам казали: «Ні, ви нікому не потрібні. Харків та область це – російська територія». Але ми вірили, ми дочекалися.

Та всі ці знущання люди витримали, вижили та змогли виїхати на більш безпечні території. Тож відволіктися від страшних спогадів, зазначають, зараз украй необхідно.

КАРИНА МЕШКАНКА КУП’ЯНСЬКА
Клоун дуже класний, я навчилася новому фокусу. Дуже було круто, мені сподобалось. Хочу побільше таких веселих моментів.

Також усі гості свята отримали солодкі подарунки від мера Ігоря Терехова.

А от Марко Родарі каже: помітно, що всі ці дітлахи дещо відрізняються – очима, наповненими нещастям, зовсім іншими посмішками. Тож, побачивши війну, артист звертається до світової спільноти.

МАРКО РОДАРІ ІТАЛІЙСЬКИЙ АРТИСТ
Я звертаюсь до всього світу. І, перш за все, прошу зупинити цю війну для дітей, заради дітей і заради їхніх посмішок. І це моє пряме призначення. Я – клоун. І я повинен це зробити, і звертаюся до всіх.

Діти ж запрошують Марко відвідати Харків ще раз. Та вірять, що наступного разу відомий артист виступатиме вже під мирним українським небом.

ОСТАННІ НОВИНИ: